Dvd
Duits

Meester van de zwarte molen

Marco Kreuzpaintner (regisseur), Otfried Preussler (naar het werk van), Annette Focks (componist)
Als twaalfde leerling belandt Krabat op de molen van de Meester: een leerschool van zwarte kunst.
Titel
Meester van de zwarte molen
Regisseur
Marco Kreuzpaintner
Naar het werk van
Otfried Preussler
Componist
Annette Focks
Acteur
David Kross Daniel Brühl
Uniforme titel
Krabat
Taal
Duits
Uitgever
Video Film Express, 2010
1 dvd-video
Oorspr. opname
2008
Speelduur
ca. 115 min.
Aantekening
Taalkeuze: Duits, Engels Ondertiteling: Nederlands
EAN
8713053012334

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Duitse verfilming door Marco Kreuzpaintner van het bekroonde jeugdboek ‘Krabat' van Otfried Preussler. Het verhaal speelt zich af in Midden-Europa, ten tijde van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). De veertienjarige Krabat (David Kross) is wees en belandt bij een molenaar in de leer. Dit blijkt echter een kwade tovenaar en meester in de zwarte magie. De film wordt wel vergeleken met een duistere kruising tussen Harry Potter en de Brief van de Koning. Meinte van Egmond (Movie2movie, i) vindt dat de film vooral door te weinig karakterontwikkeling het niet haalt bij het boek. De Volkskrant (17-12-'09) schrijft: 'Het is een beeldschone, tot in de puntjes verzorgde periodefilm die Kreuzpaintner voorziet van een naargeestig laagje en oprecht enge momenten. Verder blijft Krabat vlak.' Fritz de Jong (Parool): 'Krabat is een schitterend gefotografeerde jeugdfilm (adviesleeftijd 10-plus) die met prachtige landschappen en spaarzaam ingezette trucages een geloofwaardige sprookjeswereld op het doe…Lees verder

Over Marco Kreuzpaintner

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Franz Richter (User:FRZ)

Marco Kreuzpaintner (Rosenheim, 11 maart 1977) is een Duits filmregisseur, filmproducent en scenarioschrijver.

Biografie

Kreuzpaintner studeerde kunstgeschiedenis in Salzburg. Hij was als regisseur autodidact maar had een achtergrond in film-, reclame- en muziekvideoproductie. Hij was assistent van de Duitse regisseur Peter Lilienthal en in 1998 van regisseur Edgar Reitz. In 1999 nam hij de taak van assistent nasynchronisatie over voor de Duitstalige versie van Stanley Kubricks film Eyes Wide Shut.

In hetzelfde jaar trok zijn eerste korte film Entering Reality de aandacht op filmfestivals. Met Oliver Weiss richtte hij in 1999 de productiemaatschappij Die Filmmanufaktur op. In 2000 maakte hij de korte film Der Atemkünstler, die voor de talentenprijs First Steps genomineerd werd, en in 2002 de pilotfilm Rec - Kassettenmädchen/Kassettenjungs voor televisie.

In 2003 kwam zijn eerste speelfilm …Lees verder op Wikipedia