Boek
Nederlands

De getalmysteries : een wiskundige reis door het dagelijks leven

Marcus Du Sautoy (auteur)

De getalmysteries : een wiskundige reis door het dagelijks leven

Bespreking van de belangrijkste thema's van de wiskunde met aandacht voor enkele van de grootste onopgeloste wiskundige problemen aller tijden.
Onderwerp
Getallen, Wiskunde
Titel
De getalmysteries : een wiskundige reis door het dagelijks leven
Auteur
Marcus Du Sautoy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The number mysteries : a mathematical odyssey through every day life
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Nieuwezijds, 2011
254 p. : ill.
ISBN
9789057123306 (paperback)
Plaatsingssuggestie
510.4 (SISO) Wiskunde ; Rekenkunde (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als hoogleraar wiskunde en professor Public Understanding of Science te Oxford mocht Marcus Du Sautoy voor BBC The Story of Maths presenteren. Zijn voorliefde voor wiskunde gekoppeld aan een talent om alles bevattelijk en geestig uit te leggen, maken ook van De getalmysteries: een wiskundige reis door het dagelijks leven een genot, zelfs voor wiskundeleken.
Priemgetallen, vormen, reeksen, codes en het voorspellen van de toekomst vormen de vijf kapstokken waaraan Du Sautoy zijn verhaal ophangt. Een noodzakelijk kwaad hiervan is dat de vijf hoofdstukken op zich telkens lijvig worden, al compenseert hij dat door deze hoofdstukken zelf te serveren in kleinere brokken, die weliswaar een inhoudelijke band hebben maar op zichzelf net zo goed een afgesloten deeltje vormen. Het mooie hieraan is dat Du Sautoy nergens het overkoepelende verhaal uit het oog verliest en in het bijzonder het belang (of ongrijpbare) van priemgetallen in elk hoofdstuk weet duidelijk te maken.
Lees verder
Marcus du Sautoy is hoogleraar wiskunde en hoogleraar Public Understanding of Science in Oxford. Twee vakken die moeilijk te combineren zijn: het begrijpen van wiskunde lijkt immers voor het grote publiek niet weggelegd. Maar Du Sautoy heeft op dit gebied inmiddels een reputatie, en die maakt hij in dit boek meer dan waar. Er zijn immers tal van wiskundige wetenswaardigheden die geen enkele voorkennis vereisen. Hij verdeelt zijn vele voorbeelden over vijf gebieden: getallen, vormen, reeksen, codes en voorspellingen. Voorbeelden, raadsels, spelletjes, grote onopgeloste problemen, het leest allemaal als een trein. Een literatuurlijst ontbreekt, maar in plaats daarvan verwijst de schrijver naar een aantal websites en apps die bij dit boek horen. Naast hoogleraar is Du Sautoy ook bekend als presentator van de BBC-serie 'The Story of Maths'. Afbeeldingen in zwart-wit; kleine druk.