Boek
Nederlands

Op tv, of roemloos ten onder

Margalith Kleijwegt (auteur), Max Van Weezel (auteur)
Overzicht van de betekenis van de televisie voor de Nederlandse politiek aan de hand van incidenten en commentaar van politici, journalisten en televisiepresentatoren.
Titel
Op tv, of roemloos ten onder
Auteur
Margalith Kleijwegt Max Van Weezel
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Balans, 2013
232 p.
ISBN
9789460036385 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederland 337 (SISO) Media ; Media (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

0 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het loont altijd wel de moeite om eens even stil te staan bij de verhouding tussen politiek en media. Het boek van Max Van Weezel en Margalith Kleijwegt, Op tv, of roemloos ten onder, is hiervoor een uitstekend uitgangspunt. Via interviews met bekende Nederlandse journalisten, programmamakers en politici, proberen de twee auteurs een antwoord te vinden op een aantal prangende vragen, zoals: Wat is de rol van de media in het politiek proces? Hoe is deze rol geëvolueerd sinds, pakweg, een halve eeuw geleden? En op welke manier anticiperen politici en journalisten op deze evolutie? Het resultaat hiervan vormt een aantrekkelijk, helder geschreven en dus vlot leesbaar boek dat ook nog eens aanzet tot het reflecteren over onze maatschappij, waarin de media zo een belangrijke rol inneemt.
Van Weezel en Kleijwegt, beiden zelf journalist, slagen er goed in om de aandacht van de lezer te trekken en deze niet meer los te laten. De interviews zijn zodanig bewerkt dat ze lezen als pro…Lees verder
De betekenis van de televisie in de politiek wordt in dit boek van alle kanten belicht door het oprakelen van allerlei affaires uit de afgelopen jaren (Vogelaar, Sap, Cohen), interviews met politici (Wiegel, Marijnissen, Dibi) en journalisten (Wester, Pauw, Huys). Ter vergelijking blikken enkele leden van de eerste generatie televisiemakers (Postma, Bouwman, Barend) terug op hoe het vroeger was. De auteurs die als journalist zelf deel uitmaken van het onderwerp, laten in korte beschrijvende stukjes met veel quotes zien hoe de televisie in de loop der jaren de politici in hun communicatie met de kiezers heeft beïnvloed. Hoe sommigen er mee om wisten te gaan en anderen roemloos ten onder gingen. En hoe dat volgens sommigen de democratie bevordert en volgens anderen verloedert. Het boek leest snel, bevat weinig analyse en zal vooral in de smaak vallen bij fans van talkshows die graag herinneringen ophalen. Met een literatuurlijst en register op personen.

Over Margalith Kleijwegt

Margalith Kleijwegt (Hilversum, 18 april 1951) is een Nederlands journaliste. Ze werkte sinds 1985 voor Vrij Nederland en is sinds 2012 gevestigd als zelfstandig onderzoeker, schrijfster en journalist. Ze schreef diverse toonaangevende verhalen op het gebied van onderwijs, opvoeding en de multiculturele samenleving. Daarnaast werkte ze voor het radioprogramma Met het oog op morgen en interviewde ze voor de VARA-televisie diverse acteurs. In 2005 verscheen bij uitgeverij Plataan haar boek Onzichtbare ouders over achterstandsbuurten in Amsterdam. Het boek werd genomineerd voor de Zilveren Zebra.

In 2010 verscheen Sofia, verhaal van een verboden liefde, het verhaal van een Rotterdamse met een Marokkaanse achtergrond die door haar vader werd verstoten toen ze verliefd werd op een Nederlandse man. In 2011 verscheen haar boek: Terug naar Oude Pekela, over het vermeende zedenschandaal eind jaren tachtig. In 2013 verscheen 'Op tv of roemloos ten onder', h…Lees verder op Wikipedia