Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Niemand overleeft alleen

Margaret Mazzantini (auteur), Miriam Bunnik (vertaler), Mara Schepers (vertaler)
Een gescheiden stel kijkt tijdens een etentje terug op hun problematische huwelijk.
Onderwerp
Huwelijk, Echtscheiding
Titel
Niemand overleeft alleen
Auteur
Margaret Mazzantini
Vertaler
Miriam Bunnik Mara Schepers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Nessuno si salva da solo
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2012
173 p.
ISBN
9789028424777 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Veel hedendaagse Italiaanse romans gaan over relatieproblemen. Problemen tussen jongeren onderling, tussen de generaties en vooral problemen binnen het koppel. De nieuwste roman van Mazzantini behoort tot de laatste categorie. De plot is heel eenvoudig: Gaetano en Delia zijn zopas gescheiden en nu hebben ze op een neutraal terrein, een restaurant, afgesproken om een vakantieregeling voor de kinderen uit te werken. Zij is in het huis blijven wonen, hij woont in een eenvoudig appartementje. 
In een flashback vertelt Mazzantini het verhaal van de twee jonge mensen: hun afkomst, hun studies, hun huwelijk, de kinderen. Waar hebben zij gefaald? Waar is het misgelopen? Ze hadden zo'n grote verwachtingen van het leven. Hij zou een grote schrijver worden, maar moet zich tevreden stellen met een eenvoudig baantje als scenarist. Hij heeft geen echte inspiratie, maar beperkt zich vooral tot het herschrijven van scenario’s van collega’s. Vooral als hij een deadline heeft, is hij een onmogeli…Lees verder
Hij eet graag, zij niet. Dit verschil bepaalt al de sfeer tijdens een diner van een gescheiden stel, dat de vakantie van de kinderen moet bespreken. Tussen en tijdens de gangen door, komt bij beiden de hele relationele geschiedenis in stukken en brokken weer naar boven. De verschillende geaardheid van de ex-partners wordt helemaal uitgespit. De auteur laat zien hoe belemmerend dit werkte voor het gezinsleven met kinderen, waardoor beiden geleefd werden. Een oud stel in het restaurant ziet dit alles aan en speelt een beetje voor goeroe, waardoor de al te scherpe kantjes er bij het ex-stel wat afgevijld worden. De auteur, een in Italië met prijzen bekroond schrijfster (1961), weet zich haarfijn in de personages te verdiepen en dit briljant te verwoorden. Dit relationele verhaal zal vooral voor veel gescheiden stellen herkenbaar zijn. Kleine druk.

Over Margaret Mazzantini

Margaret Mazzantini (Dublin, 27 oktober 1961) is een Italiaanse schrijfster en actrice. Ze speelde in films, op televisie en theater maar is vooral bekend als schrijfster. Mazzantini begon haar acteercarrière in 1980 in de cult-horrorklassieker Antropophagus. Een van haar bekendste boeken is Non ti muovere (in het Nederlands vertaald als Ga niet weg). De gelijknamige film, geregisseerd door haar man Sergio Castellitto met in de hoofdrol Penélope Cruz, kwam uit in 2004. In 2012 verscheen met beide nog een verfilming van een boek, namelijk Venuto al mondo.

Bibliografie

  • Il Catino Di Zinco, Venetië : Marsilio Editori, 1994. ISBN 88-317-5897-7
  • Manola, Milaan : Mondadori, 1998. ISBN 88-04-41016-7
  • Non ti muovere, Milaan : Mondadori, 2001. ISBN 88-04-48947-2
    • vertaald in het Nederlands door Henrieke Herber onder de titel Ga niet weg, Amsterdam : Wereldbiblio…Lees verder op Wikipedia

Suggesties