Daisy
Nederlands

Examendeal

Margje Woodrow (auteur)
+1
Examendeal
×
Examendeal Examendeal
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Kiki (ik-figuur) en haar vrienden kopen voor een aantal vakken de schoolexamens. Ze plegen daarmee fraude en merken al snel dat ze flink in de problemen komen. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Schoolleven, Spieken
Titel
Examendeal
Auteur
Margje Woodrow
Taal
Nederlands
Editie
1
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2013
1 cd
Speelduur
03:18
Oorspr. uitgever
Gottmer
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw
CDR
a438162

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bij toeval hoort Kiki (ik-figuur) twee meisjes praten over het kopen van schoolexamenopgaven. Ze staat er slecht voor en vindt dat ze de voorkennis goed kan gebruiken. Samen met een paar vrienden besluit ze van een aantal vakken de opgaven, inclusief de antwoorden, te kopen. Maar dan wordt haar contactpersoon in elkaar geslagen en dringt langzaam door dat het groepje zich op gevaarlijk terrein heeft begeven. De spanning wordt vergroot door de mogelijke betrokkenheid van mensen uit Kiki's directe omgeving. Het slot is onverwacht, en biedt opening voor discussie. Achter in het boek staat een kort interview met de debuterende auteur, zelf werkzaam op een middelbare school. Ze wil lezers laten nadenken over morele kwesties, zoals bijvoorbeeld examenfraude. Een aantrekkelijke uitgave voor een brede doelgroep, vanaf ca. 13 jaar.

Examendeal

Kiki luistert vanop het schooltoilet twee meisjes af. Ze kunnen blijkbaar de examenvragen van wiskunde bestellen en kopen. Kiki houdt zich muisstil. Het enige dat ze ziet, is dat één van de meisjes gymschoenen met fluogele veters draagt. Kiki vindt het reusachtig wat ze gehoord heeft en ze besluit het meisje te zoeken. Het zou dé oplossing zijn, niet alleen voor zichzelf maar ook voor haar vrienden. Ze besluit pas iets te zeggen als ze de vragen in haar bezit heeft. Maar dit alles kost wel wat geld. Dus maakt ze haar plannen kenbaar aan haar vrienden. Die zijn laaiend enthousiast en betalen graag hun deel. De eerste keer loopt alles van een leien dakje. Wanneer de volgende dag het meisje met de fluogele veters ineen geslagen met een zware hoofdwonde gevonden wordt, begint de stress toe te slaan.
Een jeugdroman over examenfraude, vriendschap en verliefdheid. Het is een doorsnee verhaal, wel herkenbaar, een beetje spannend, maar je bent het zo weer vergeten.

Over Margje Woodrow

Margje Woodrow (Uden, 15 april 1975) is een Nederlandse schrijfster van jeugdthrillers voor jongeren. Tot 2015 was Woodrow onderwijzeres op basisscholen in Tilburg. In 2013 debuteerde zij met Examendeal.

Haar boek Snitch werd in 2019 genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.

In 2019 was zij een van de drie auteurs die een bijdrage leverde aan de gratis bundel voor de Boekenweek voor Jongeren.

Met Fake trip won zij in 2021 de Prijs van de Jonge Jury.

Bibliografie

  • 2021: SMASH
  • 2020: Fake trip
  • 2019: Buitenspel
  • 2018: Snitch
  • 2017: Verwoest
  • 2015: Kater
  • 2014: Geraakt
  • 2013: Examendeal

Gewonnen prijzen

  • Prijs van de Jonge Jury 2021 - Fake trip