Boek
Nederlands
Bloemlezing uit het werk van de Nederlandse dichteres (1955).
Titel
Zwijgen tot het schraapt
Auteur
Margreet Schouwenaar
Inleider
Jooris Van Hulle
Nawoord
Remco Ekkers
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: P, 2019
183 p.
ISBN
9789492339775 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 7 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zo onduidelijk als de titel, zoveel vragen roepen ook de gedichten op in deze bloemlezing uit elf tussen 1992 en 2015 verschenen eigen bundels (aangevuld met enkele nog niet eerder gepubliceerde teksten). Er zijn veel dubbelzinnigheden, op zoek naar samenhang, zoals ook door de inleiding wordt onderstreept. De schrijfster, stadsdichteres in 2019 van Alkmaar, zoekt zichzelf in haar relatie met de ander in monografische poëzie vol twijfel en opnieuw proberen. Het is vaak een spel met de klank 'als leidend principe', zonder duidelijke betekenis. De tijd speelt wel een rol, met veel 'deuren' en 'drempels', waarmee verandering en een houvast worden gesuggereerd en dan herkenning met het eigen ik. In 2016 verscheen al het vuistdikke verzameld werk 'Woorden op zinnen gezet'*, waarna er geen nieuwe poëzie meer uitkwam. De gedichten van de docente pedagogiek en kinderboekenschrijfster laten zich gemakkelijk lezen, met algemeenheden als aanleiding en beweging en vergankelijkheid als thema.

Over Margreet Schouwenaar

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Lvdgarde

Margreet Schouwenaar (Schagen, 16 mei 1955) is een Nederlands schrijfster en dichteres. Ze werkt als docent aan de afdeling OLB (Opleiding Leraren Basisonderwijs) van Hogeschool Inholland.

Biografie

In 1991 werd ze genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs op grond van vier gepubliceerde gedichten in de Revisor. In 1992 verscheen haar eerste bundel: "De drempel die vertrek is." In 1995 verscheen de bundel: "Bezijden tijd". In 1997 verscheen de bundel "Van tijd het dood gewicht". In 2000 verscheen "Talen naar de val"; deze werd in 2003 gevolgd door de bundel "Van het woord Ah" en in 2005 door de bundel "Valtijd."

Alle bundels zijn verzorgd door Uitgeverij Querido. Regelmatig verschijnen er publicaties van haar in literaire bladen zoals de Revisor, Tirade (voorheen het Nieuwe Wereld Tijdschrift) en de Poëziekrant.

Daarnaast werden er verzen opgenomen in verzamelbundels, onder meer "Volmaakte aanwezigheid, volmaak…Lees verder op Wikipedia

Suggesties