Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

HersenHack : update je brein

+1
HersenHack : update je brein
×
HersenHack : update je brein HersenHack : update je brein

HersenHack : update je brein

Analyse van de rol van denkpatronen bij onze waarneming van de werkelijkheid, waardoor we kwetsbaar zijn voor beïnvloeding en manipulatie, en hoe we ons daartegen kunnen wapenen.
Titel
HersenHack : update je brein
Auteur
Margriet Sitskoorn
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019 | Andere uitgaves
221 p. : ill.
ISBN
9789044639124 (paperback)
Plaatsingssuggestie
415.4 (SISO) Hersenen (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Mensen zijn ervan overtuigd dat wat zij waarnemen en denken, op de werkelijkheid gebaseerd is. De auteur, hoogleraar neuropsychologie en bekend van bestsellers als 'Het maakbare brein' (2006), laat zien dat dit allerminst het geval is. De manier waarop onze hersenen informatie verwerken sluit namelijk niet aan op onze huidige omgeving. Gevolg: de waarneming raakt vervormd en mensen vallen ten prooi aan beïnvloeding en manipulatie (hersenhack). Via vragen en opdrachten geeft Sitskoorn de lezer in het eerste deel inzicht in (onbewuste aspecten van) denkstijlen en denkprocessen. Vervolgens richt ze zich op concrete voorbeelden, zoals fake news en alternatieve feiten. Er bestaan diverse aangrijpingspunten om het brein te hacken, zoals de waarneming, het angstsysteem en het genotsysteem. De auteur laat zien hoe mensen zich tegen dit soort hackpogingen kunnen wapenen. Daarbij brengt ze de positieve boodschap die ze eerder liet horen: de hersenen zijn veranderbaar en kennis zal uiteindelijk …Lees verder

Over Margriet Sitskoorn

Margaretha Maria (Margriet) Sitskoorn (1966) is neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de universiteit van Tilburg. Haar bekendheid dankt ze aan het goed verkochte boek Het maakbare brein.

Sitskoorn verricht onderzoek naar de relatie tussen hersenen en gedrag. Zij houdt zich vooral bezig met de vraag hoe we onze hersenen kunnen ontwikkelen door ons gedrag en onze omgeving te veranderen. Naast haar wetenschappelijke werk schrijft zij columns voor verschillende populaire wetenschappelijke bladen en werkt zij mee aan diverse tv-programma's, zoals De Nationale IQ Test waaraan ze sinds 2007 als deskundige is verbonden. In 2007 kwam ze in opspraak door vermeend plagiaat. Echter, zowel de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Universiteit Utrecht (CWI) als het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) stellen dat Sitskoorn niet te kwader trouw heeft gehandeld.

Boekpublicaties<…Lees verder op Wikipedia