Boek
Nederlands

De tienduizend dingen

Maria Dermoût (auteur)

De tienduizend dingen

In de reeks:
Rainbow; 1301
Genre:
Haar weelderige tuin op een Moluks eiland in Nederlands-Indie͏̈ roept bij de eigenaresse veel gevoelens en gedachten op.
Onderwerp
Molukken
Titel
De tienduizend dingen
Auteur
Maria Dermoût
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Rainbow, 2019 | Andere uitgaves
254 p.
ISBN
9789041713063 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Felicia woont op een eiland in de Molukken op een 'thuyn'. Die tuin houdt haar vast, kapselt haar in en laat haar de dingen zien, duizenden dingen. Maria Dermoût (1888-1962) heeft een groot deel van haar leven in Indië doorgebracht. Zij maakte prachtige landschapsbeschrijvingen, sfeertekeningen vooral. Liefde, haat, leven en dood komen ook in dit boek voor, maar vooral de dood speelt een belangrijke rol. Felicia is niet bang voor de dood, de doden komen zelfs bij haar op bezoek. Knap is de weergave van belangrijke sociale tendensen d.m.v. een paar woordjes. Verzorgde heruitgave in de gebonden reeks 'Salamander Klassiek' op pocketformaat met een informatief nawoord van Kester Freriks. Kleine druk.

Over Maria Dermoût

Helena Anthonia Maria Elisabeth Dermoût-Ingerman (Pekalongan, Java, 15 juni 1888 – 's-Gravenhage, 27 juni 1962) was een Nederlands-Indische schrijfster.

Levensloop

Maria Ingerman werd geboren in de familie Ingerman, die al vier generaties lang op Java gevestigd was. Tijdens haar leven waren (onbewezen) geruchten dat Maria enig Indisch bloed in zich had, "maar wat doet dat ertoe" schreef ze eens in een brief. In haar tijd werd "gemengdbloedigheid" echter bepaald niet positief opgevat.

Enkele maanden nadat Maria Ingerman was geboren op de suikerfabriek Tirto bij de Midden-Javaanse kustplaats Pekalongan, overleed haar moeder, die zij dus nooit heeft gekend. Tot 1900 verbleef zij in het toenmalige Nederlands-Indië, met twee onderbrekingen (1890 en 1894) voor een kort verblijf in Nederland.

Schooljaren in Nederland

Van 1900 tot 1905 was Maria weer in Nederland, ditma…Lees verder op Wikipedia