Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena

Maria Parr (auteur), Heleen Brulot (illustrator), Bernadette Custers (vertaler)
+1
De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena
×
De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De 9-jarige Olle (ik-figuur) en zijn buurmeisje Lena beleven de meest bizarre avonturen in een klein dorpje in Noorwegen. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena
Auteur
Maria Parr
Illustrator
Heleen Brulot
Vertaler
Bernadette Custers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Vaffelhjarte
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2017 | Andere uitgaves
152 p. : ill.
ISBN
9789401441346 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 250 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De 9-jarige Olle verhaalt in de ik-vorm de meest bizarre avonturen die hij een jaar lang beleeft met zijn beste 'vriend', zijn evenoude buurmeisje Lena. Lena (een beetje de Noorse Pippi Langkous) is een enorme waaghals en woont alleen met haar moeder. Olle is veel rustiger en woont samen met zijn ouders, twee zusjes, een broer en zijn opa in een heel klein dorpje in Noorwegen. Ondanks alle gekheid, worden de gevoelens van vooral Olle subtiel beschreven, zoals bij het overlijden van tanta-oma en de verhuizing van Lena. Er wordt een aardig beeld gegeven van de Noorse gebruiken en de natuur. Het verhaal begint met de midzomernacht en eindigt met de midzomernacht een jaar later. De hoofdstukken zijn onderverdeeld in korte tekstblokken. Dit debuut van de student (1981) Noorse taal- en Letterkunde is een fantasievol, filmisch beschreven verhaal dat is bekroond met de Noorse kinderliteratuurprijs 2005. Boekenwelp en Zilveren Griffel 2008.Vanaf ca. 9 jaar.

De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena

Deze lotgevallen zijn werkelijk niet te geloven. Hoe kunnen kinderen zo vindingrijk zijn? Olle en Lena zijn altijd buurkinderen geweest en wonen in een piepkleine Noorse gemeente met weinig inwoners. Lena is super vindingrijk in het uitvinden van spelletjes en weet Olle altijd te overtuigen eraan mee te doen. Vervelen doen ze zich nooit, want telkens komt Lena wel met een of ander plan. Achteraf is het aan de volwassenen om de brokken te lijmen. Zo spelen ze oorlogje en nemen ze stiekem alle radio's weg die ze kunnen vinden. Ze begraven ze en gaan op de vlucht voor de volwassenen die hen komen zoeken. Maar ze verstoppen zich in het bejaardentehuis, waar de inwoners het verhaal van hun vlucht voor de Duitsers nogal ernstig nemen. Ze worden verstopt in de bezemkast. Na een tijdje worden de ouders echt ongerust en start er een zoekactie. Olle en Lena krijgen altijd straf maar die zijn ze vlug vergeten en opnieuw vinden ze leuke dingen om te doen, zoals de Ark van Noah maken op opa's v…Lees verder

Suggesties