Boek
Nederlands

Zeemeerminnen, zeeschuimers en schuimkoppen

Maria Van Donkelaar (samensteller), Sandra Klaassen (illustrator), Martine Van Rooijen (samensteller)
Bundel sprookjes, legenden en verhalen uit verschillende delen van de wereld en uit allerlei culturen, die zich afspelen rondom de zee. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Zee en strand
Titel
Zeemeerminnen, zeeschuimers en schuimkoppen / ill. Sandra Klaassen ; samenst. en bew. Maria van Donkelaar ... [et al.]
Samensteller
Maria Van Donkelaar Martine Van Rooijen
Illustrator
Sandra Klaassen
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2002
148 p. : ill.
ISBN
90-5637-457-5

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een slimme strandjutter die zijn goudschat voor de schout verbergt in de strooppot. Een egoïstische prinses die, door eigen voordeel verblind, vergeet de betovering over haar trouwe slang te verbreken. Een blind doedelzakspelertje dat door een zeemeermin naar gelukkiger oorden wordt gevoerd. Een kapitein die in een tijd dat er geen wind was, op zoek gaat naar de acht winden. Een zeehondenmeisje dat na zeven jaar weer terug moet naar haar onderwaterrijk. Een heks die ten onrechte denkt dat Anansi haar naam niet zal raden. Een oliejas die er de oorzaak van is dat een visser de draak kan bedwingen. En nog veel meer van dit soort verhalen.

Heerlijke, voor het merendeel, onbekende sprookjes uit alle windstreken die allemaal op de één of andere manier met de zee te maken hebben. Door Van Donkelaar en Van Rooijen zo bewerkt dat ze uitstekend voor te lezen zijn. Door Klaassen zo geïllustreerd dat ze een genot zijn om naar te kijken.

Wat een opluchting om in het opgeklopte geweld…Lees verder
Prachtige bundel sprookjes, legenden en verhalen uit allerlei culturen en delen van de wereld: van het Nederlandse 'Het vrouwtje van Stavoren' tot 'Anansi' uit het Caraïbisch gebied. Alle verhalen gaan over de zee met haar monsters, zeemeerminnen en waterreuzen, piraten en redders op zee. Ook is een enkel verhaal opgenomen dat aan de kust speelt. De herkomst van elk verhaal is in de inhoudsopgave vermeld, een enkele keer is een auteur bekend. De taal is zeer prettig leesbaar en hedendaags en heeft een sprookjesachtige sfeer. Op bijna elke bladzijde staat een fijnzinnig gekleurde aquarel, waarin heel duidelijk de inspiratie te voelen is die de tekenares heeft gevonden op een Schots eiland, waar ze tijdelijk gewoond heeft. Zeer verzorgd uitgevoerd met een aantrekkelijke omslag. Waardevol boek voor jong en oud, vanaf ca. 9 jaar eventueel zelf te lezen, zeker voorlezen vanaf ca. 5 jaar.

Suggesties