Boek
Nederlands

Het boek van poes

Maria Van Eeden (auteur), Jan Van Lierde (illustrator)
Poes zoekt haar jong. Maar ze is haar stem kwijt. Ze vraagt aan de dieren of die haar jong willen roepen. Samenleesboekje voor kleuters om in aanraking te komen met woorden en letters. AVI-Start. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Dieren, Boerderijen
Titel
Het boek van poes
Auteur
Maria Van Eeden
Illustrator
Jan Van Lierde
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2021 | Andere uitgaven
27 p. : ill.
ISBN
9789048703227
Plaatsingssuggestie
Taal (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Poes zoekt haar jong. Maar ze is haar stem kwijt. Ze vraagt aan allerlei dieren of die haar jong willen roepen, maar telkens komt hun eigen jong aangerend. Deel uit de reeks 'Kleuters samenleesboek'*. De uitgaven zijn bedoeld voor kleuters die zelf willen lezen. Ze kunnen gebruikt worden samen met een gevorderde lezer. De rechterpagina bestaat uit een plaatje van het basiswoord, in dit geval 'poes' met daaronder steeds een wisselend woord dat gebruikt wordt op de volgende pagina. Elk woord wordt in afzonderlijke letters c.q. lettercombinaties gespeld voor de kleuter. De linkerpagina is voor de iets gevorderde lezer (AVI-Start). Hier zijn in de korte zinnen meestal eenlettergrepige woorden zonder hoofdletters gebruikt, met af en toe interpunctie. Het geheel is gezet in een schreefloos lettertype en geïllustreerd met kleurige tekeningen. Op het omslag en de schutbladen staan afbeeldingen uit het boek. Verzorgde uitgave. Vanaf ca. 5 jaar.

Het boek van Poes

Poes is haar stem kwijt en dat is heel vervelend, want ze zoekt haar jong. Ze krijgt hulp van een hond, een kip en een koe. Wanneer zij roepen, klinkt het wel luid genoeg, maar natuurlijk is het niet het jong van poes dat dan komt aangelopen. Gelukkig weet de boer raad. Dit is een leuk verhaal in een klein boekje, dat zich richt tot kleuters die graag al zelf willen lezen. De rechterbladzijde is een woordpagina die door het kind gelezen kan worden en bevat onder elkaar twee plaatjes van een woord, de afzonderlijke letters en klanken van het woord en het hele woord. De linkerbladzijde is een voorleespagina die een nauw bij de tekst aansluitende illustratie bevat met eronder een eenvoudig stukje tekst die voorgelezen kan worden. Het verhaal is gemakkelijk te begrijpen en is gebaseerd op herhaling. Een aantrekkelijk concept om samen te genieten van de geneugten van het lezen.


Suggesties