Boek
Nederlands

Een kind in de sloot

Marianne Busser (auteur), Ron Schröder (auteur), Mark Janssen (illustrator)
Koen en Lot zien in het park een vrouw. Ze is haar zoon Tim kwijt. Koen en Lot gaan zoeken. Dan zien ze Tim. Hij valt in de sloot! AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Helpen
Leesniveau
AVI 2, AVI M3
Titel
Een kind in de sloot
Auteur
Marianne Busser Ron Schröder
Illustrator
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2015 | Andere uitgaven
32 p. : ill.
ISBN
9789000346035 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Lot en Koen redden een kind uit de sloot. Zo komen ze in de krant en worden ze toegejuicht door de klas. De bekende serie van Koen en Lot is in een nieuw jasje gestoken met prettige opmaak en vrolijke illustraties van Mark Janssen. Het zijn kinderen van deze tijd: ze zijn boos op hun moeder, zelfstandig en ondernemend. De eigentijdse ouders zijn niet moraliserend en tot slot boetvaardig. Een fris en vlot verteld verhaal met een klassiek gegeven. Eerste leesboek, waarin de teksten iets meer dan de helft van het boek in beslag nemen. Er is sprake van een eenvoudig zinsbouw in zinnen van een beperkte lengte. De meeste woorden zijn eenlettergrepig. Er wordt gebruikgemaakt van punten (ook hoofdletters), komma's en aanhalingstekens. Iedere zin begint op een nieuwe regel, AVI-M3. De illustraties staan door de tekst verspreid. Het zijn leuke, aansprekende kleurenillustraties in gemengde techniek. Het gekleurde omslag ziet er vrolijk en uitnodigend uit. Vanaf ca. 6 jaar.

Koen en Lot. Een kind in de sloot

Dit is geen nieuwe serie wel een nieuw verhaal en eigentijds uitgegeven. Koen en Lot zijn twee vrienden. De mama van Lot heeft een slechte bui. Lot loopt naar buiten en zoekt haar vriendje Koen op. In het park komen ze een vrouw tegen die in paniek is omdat ze haar zoontje kwijt is. Koen en Lot zullen haar helpen zoeken. Algauw vinden ze de kleine jongen. Hij wil zijn bal uit de sloot pakken, maar valt er zelf in. Koen en Lot moeten samenwerken en gaan ook de sloot in om de jongen eruit te helpen. Vuil en nat brengen ze de kleine Tim terug bij zijn mama. Die is zo gelukkig dat ze Koen en Lot beloont met een geschenkje. Maar er is nog meer: ze haalt er zelfs de krant bij om een foto van de dappere redders te nemen!

Een klassiek boekje maar wel met eigentijdse invulling: kinderen die ondernemend zijn en hun ouders van antwoord durven dienen. Een boekje aangepast voor de eerste lezers; duidelijk en groot lettertype op een witte ondergrond, elke bladzijde een kleurrijke teke…Lees verder