Boek
Nederlands

Het cijferwinkeltje

Marianne Busser (auteur), Ron Schröder (auteur), Ingrid Ter Koele (illustrator)
Aan de hand van het verhaal van oma Blom die allerlei soorten cijfers verkoopt, wordt op speelse wijze het belang van rekenen uitgelegd.
Onderwerp
Tellen
Titel
Het cijferwinkeltje
Auteur
Marianne Busser Ron Schröder
Illustrator
Ingrid Ter Koele
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2015 | Andere uitgaven
[26] p. : ill.
ISBN
9789048825684 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Telboeken (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Oma Blom opent naast het letterwinkeltje van opa Brom* een cijferwinkeltje. De cijfers 0 t/m 9, rekenen met de getallen 1 t/m 10 en rekenbegrippen als langste, grootste, breedste komen aan bod. Daarmee is het boek vooral geschikt voor oudste peuters en kleuters. In de vrolijke, kleurrijke, maar ook rommelige prenten staan veel cijfers en voorwerpen die hiermee te maken hebben: een telraam, klok, geld. In de linkerbenedenhoek staat een schilderijtje met zoekopdrachten. Niet altijd is duidelijk welk cijfer bij welk voorwerp hoort. De gedichtjes zijn weinig creatief, o.a. door het gebrek aan woordvariatie. De zinnen lopen niet altijd lekker en vaak is de woordvolgorde in de zin verdraaid om vooral te kunnen rijmen. De keuze voor oma Blom naast opa Brom is flauw; dat ze verliefd worden voorspelbaar. Het educatieve element gaat veelal verloren door de kwaliteit van de teksten en de verwarrende prenten, bv. als in zoekplaten niet duidelijk wordt aangegeven wat en hoeveel van iets gezocht mo…Lees verder

Het Cijferwinkeltje

In het Cijferwinkeltje van Oma Blom worden in rijmvorm cijfers verkocht. Opa Brom, die naast Oma woont, heeft een letterwinkel en komt graag op bezoek. In het Cijferwinkeltje zitten overal cijfers verstopt en dingen die met rekenen te maken hebben zoals een kassa, een telraam en een weegschaal. Op elke pagina zijn massa’s cijfers in vrolijke kleuren terug te vinden, evenals een prettig verhaaltje op rijm over oma's winkel, haar producten en haar klanten.
In dit drukke, soms eerder rommelige, prentenboek spelen cijfers de hoofdrol. Hierdoor is het eerder geschikt voor oudere kleuters met als doel hen te laten kennismaken met de wereld van de getallen. De berijmde verhaaltjes in het boek kunnen niet steeds boeien en doen de kleuterogen snel afdwalen naar de kleurrijke tekeningen.