Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Als vrouwen wijs waren : beschouwingen

Als vrouwen wijs waren : beschouwingen

Onderwerp
Man-vrouwrelatie
Titel
Als vrouwen wijs waren : beschouwingen
Auteur
Marianne Fredriksson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Om kvinnor vore kloka skulle varlden stanna
Uitgever
Breda: De Geus, 1999
99 p.
ISBN
90-5226-646-8
Plaatsingssuggestie
Partnerrelaties (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Zweedse schrijfster (1927) werd met haar romans "Anna, Hanna en Johanna", waarvoor zij de Trouw-publieksprijs ontving en "Simon" de literaire verrassing van 1998. In deze oorspronkelijk in het blad "ManedsJournalen" verschenen beschouwingen presenteert zij geconcentreerd de kernvraag van haar werk, nl. de vraag naar de krachten die ons eigenlijk sturen in het leven. Soms troostend, soms scherp en met ingehouden agressiviteit, maar altijd verrassend, helder, humoristisch en goed toegankelijk verhaalt Fredriksson over de gecompliceerde verhoudingen tussen mensen, tussen generaties en tussen mannen en vrouwen over b.v. liefde, seksualiteit en arbeid. De verontrustende bewering dat "als vrouwen wijs waren de wereld ophield met draaien" staat centraal in deze bundel. Wat gaat er namelijk gebeuren als vrouwen zouden ophouden zich druk te maken over een chronisch slecht geweten? Goed vertaalde en verzorgde uitgave in klein formaat. Normale druk.

Over Marianne Fredriksson

Marianne Fredriksson (Göteborg, 28 maart 1927 – Österskär, 11 februari 2007) was een Zweeds schrijfster en journaliste.

Ze groeide op in Göteborg als dochter van een scheepsbouwer. Haar moeder was huisvrouw en zorgde voor de twee kinderen. Na haar studie ging zij werken bij de plaatselijke krant, Göteborgstidningen.

Getrouwd met een zeeman koos Fredriksson er niet voor om haar bezigheden te beperken tot het opvoeden van haar kinderen, maar ze wilde het moederschap combineren met een carrière in de journalistiek. Eerst werkte ze in Göteborg als journalist. Na haar verhuizing naar Stockholm werkte ze als hoofdredacteur van een aantal tijdschriften: Allt i Hemmet (Over wonen), Vi Föräldrar (Ouders van nu) en Allt om mat (Over eten en drinken). Van 1974 tot 1989 werkte ze als redactiechef voor de krant Svenska Dagbladet.

Op haar tweeënveertigste raakte Fredriksson in een diepe depressie. Twee jaar psychoanalyse hielpen haar…Lees verder op Wikipedia