Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De elf samenzweerders

Onderwerp
Groepspsychologie
Titel
De elf samenzweerders / Marianne en Ann Fredriksson
Auteur
Marianne Fredriksson Ann Fredriksson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
De elva sammansvurna
Uitgever
Amsterdam: Sirene, 2003 | Andere uitgaves
157 p. : ill.
Aantekening
Ondertitel op omslag : Een managementboek voor iedereen die met anderen samenwerkt
ISBN
90-5831-267-4
Plaatsingssuggestie
305.2 (SISO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kennelijk meedrijvend op de golven van het succes van 'Anna, Hanna en Johanna' is dit ietwat onconventionele 'managementboek' van Marianne Fredriksson en haar dochter Ann, psychologe, in het Nederlands vertaald. Onconventioneel omdat er een fictief bedrijf werd geschapen waar een niet goed functionerende afdeling, de administratie, is uitgelicht om de diverse groepsprocessen zichtbaar te maken. Alle personeelsleden krijgen in verhalende hoofdstukjes een naam en een gezicht, de moeilijkheden op de administratie ('afdeling Vijf') komen stukje bij beetje aan het licht. In niet-verhalende hoofdstukjes worden, soms in de vorm van een dialoog tussen Marianne en Ann, de problemen geanalyseerd. Het boek bevat een aantal zwartwitafbeeldingen, een lijst van geraadpleegde literatuur en een sociogram/organogram. Op het omslag een kleurenfoto van een vrouw met een attachékoffertje. Pocketuitgave; normale druk.

Over Marianne Fredriksson

Marianne Fredriksson (Göteborg, 28 maart 1927 – Österskär, 11 februari 2007) was een Zweeds schrijfster en journaliste.

Ze groeide op in Göteborg als dochter van een scheepsbouwer. Haar moeder was huisvrouw en zorgde voor de twee kinderen. Na haar studie ging zij werken bij de plaatselijke krant, Göteborgstidningen.

Getrouwd met een zeeman koos Fredriksson er niet voor om haar bezigheden te beperken tot het opvoeden van haar kinderen, maar ze wilde het moederschap combineren met een carrière in de journalistiek. Eerst werkte ze in Göteborg als journalist. Na haar verhuizing naar Stockholm werkte ze als hoofdredacteur van een aantal tijdschriften: Allt i Hemmet (Over wonen), Vi Föräldrar (Ouders van nu) en Allt om mat (Over eten en drinken). Van 1974 tot 1989 werkte ze als redactiechef voor de krant Svenska Dagbladet.

Op haar tweeënveertigste raakte Fredriksson in een diepe depressie. Twee jaar psychoanalyse hielpen haar…Lees verder op Wikipedia

Suggesties