Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Als een journaliste tijdens een boswandeling nabij haar zomerhuisje het lijk van een jonge vrouw ontdekt, raakt zij geheel uit balans, vooral door het feit dat zij en de jonge vrouw ongelofelijk op elkaar lijken.
Onderwerp
Schuld, Trauma's
Titel
Het mysterie
Auteur
Marianne Fredriksson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Gatan
Uitgever
Breda: De Geus, 2007
249 p.
ISBN
9789052266589

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze roman van de vooral door het verhaal van “Anna Hanna en Johanna” wereldwijd bekend geworden en op 11 februari 2007 overleden schrijfster verscheen in Zweden al in 1989. Hoofdpersoon is de journaliste Lillemor Lundgren die tijdens een boswandeling nabij haar zomerhuisje het lijk van een jonge vrouw ontdekt. De labiele Lillemor raakt vervolgens zwaar ontwricht – vooral door het feit dat zij en de jonge vrouw ongelofelijk op elkaar lijken. Door het politieonderzoek blijkt al gauw het spoor van de dader naar een Grieks dorpje te leiden, waar Sophia leeft, die enige tijd in Zweden Lillemors leerling was, maar inmiddels een leven volgens de oude tradities leidt. Oude, verdrongen herinneringen aan de kindertijd komen weer boven en brengen Lillemor volledig uit het evenwicht en laten haar afglijden in een ziekelijke draaikolk van schuldgevoelens, mateloze woede en gespletenheid. Deze diep onder de huid gaande, met mystiek en geheimzinnige elementen gevulde roman over de macht van het ver…Lees verder

Over Marianne Fredriksson

Marianne Fredriksson (Göteborg, 28 maart 1927 – Österskär, 11 februari 2007) was een Zweeds schrijfster en journaliste.

Ze groeide op in Göteborg als dochter van een scheepsbouwer. Haar moeder was huisvrouw en zorgde voor de twee kinderen. Na haar studie ging zij werken bij de plaatselijke krant, Göteborgstidningen.

Getrouwd met een zeeman koos Fredriksson er niet voor om haar bezigheden te beperken tot het opvoeden van haar kinderen, maar ze wilde het moederschap combineren met een carrière in de journalistiek. Eerst werkte ze in Göteborg als journalist. Na haar verhuizing naar Stockholm werkte ze als hoofdredacteur van een aantal tijdschriften: Allt i Hemmet (Over wonen), Vi Föräldrar (Ouders van nu) en Allt om mat (Over eten en drinken). Van 1974 tot 1989 werkte ze als redactiechef voor de krant Svenska Dagbladet.

Op haar tweeënveertigste raakte Fredriksson in een diepe depressie. Twee jaar psychoanalyse hielpen haar…Lees verder op Wikipedia