Boek
Nederlands

Mijn leven in Zweden

Marianne Fredriksson (auteur), Silke Reutler (redacteur)
Titel
Mijn leven in Zweden / Marianne Fredriksson ; onder red. van Silke Reutler ... [et al.]
Auteur
Marianne Fredriksson
Redacteur
Silke Reutler
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Mein Schweden
Uitgever
Breda: De Geus, 2002
127 p. : ill.
ISBN
90-445-0240-9
Plaatsingssuggestie
Zweeds 855.6 (SISO) Schrijvers (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit rijk geïllustreerde boek verschijnt ter gelegenheid van de 75e verjaardag (28 maart 2002) van de populaire Zweedse schrijfster Marianne Fredriksson. Fredriksson neemt haar Nederlandse lezers mee op een verkenningstocht door het land waar ze geboren en getogen is. Ook vertelt ze over haar ouders en haar jeugd - ze groeide op in Göteborg - en geeft ze enkele recepten van Zweedse gerechten (zoals nieuwe aardappelen met dille, haar lievelingsgerecht voor midzomernacht). De kleurenfoto's van het Zweedse landschap worden begeleid door kenmerkende citaten uit de romans van Fredriksson.

Over Marianne Fredriksson

Marianne Fredriksson (Göteborg, 28 maart 1927 – Österskär, 11 februari 2007) was een Zweeds schrijfster en journaliste.

Ze groeide op in Göteborg als dochter van een scheepsbouwer. Haar moeder was huisvrouw en zorgde voor de twee kinderen. Na haar studie ging zij werken bij de plaatselijke krant, Göteborgstidningen.

Getrouwd met een zeeman koos Fredriksson er niet voor om haar bezigheden te beperken tot het opvoeden van haar kinderen, maar ze wilde het moederschap combineren met een carrière in de journalistiek. Eerst werkte ze in Göteborg als journalist. Na haar verhuizing naar Stockholm werkte ze als hoofdredacteur van een aantal tijdschriften: Allt i Hemmet (Over wonen), Vi Föräldrar (Ouders van nu) en Allt om mat (Over eten en drinken). Van 1974 tot 1989 werkte ze als redactiechef voor de krant Svenska Dagbladet.

Op haar tweeënveertigste raakte Fredriksson in een diepe depressie. Twee jaar psychoanalyse hielpen haar…Lees verder op Wikipedia