Boek
Nederlands

Volgens Maria Magdalena

In het levensverhaal van Maria Magdalena, de hoer die een discipel van Jezus werd, tekent zich al de strijd af van vrouwen om een aan de mannen gelijkwaardige rol te spelen in het christendom.
Titel
Volgens Maria Magdalena
Auteur
Marianne Fredriksson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Enligt Maria Magdalena
Uitgever
Breda: De Geus, 2007 | Andere uitgaves
315 p.
ISBN
9789044511437

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ooit begon de Zweedse schrijfster (1927), winnaar van de Publieksprijs 1998, haar succesvolle carrière met romans over bijbelse personages. Dit boek is gebaseerd op een vroeg-christelijk gnostisch evangelie. Fredriksson beschrijft de aangrijpende lotgevallen van de hoer Maria Magdalena, die uiteindelijk geliefde en discipel van Jezus wordt en hem op bijzondere wijze begrijpt. Haar verhaal verdween uit het zicht onder de druk van vele eeuwen christendom, waarin vrouwen als 'mislukte mannen', als nederige Maria's of heksen, werden onderdrukt of vervolgd. De auteur haalt echter krachtig en hoopvol de sporen naar boven van een vroeg christendom waarin naar mannen èn vrouwen werd geluisterd. In de denktrant van het heden tracht de schrijfster de godsdienstige discussies uit een ver verleden weer te geven. Dit komt de voortgang van het verhaal niet altijd ten goede, waarin Fredriksson, zoals in al haar werk, de zoektocht naar harmonie tussen mannen en vrouwen goed herkenbaar wil verwoorden…Lees verder

Over Marianne Fredriksson

Marianne Fredriksson (Göteborg, 28 maart 1927 – Österskär, 11 februari 2007) was een Zweeds schrijfster en journaliste.

Ze groeide op in Göteborg als dochter van een scheepsbouwer. Haar moeder was huisvrouw en zorgde voor de twee kinderen. Na haar studie ging zij werken bij de plaatselijke krant, Göteborgstidningen.

Getrouwd met een zeeman koos Fredriksson er niet voor om haar bezigheden te beperken tot het opvoeden van haar kinderen, maar ze wilde het moederschap combineren met een carrière in de journalistiek. Eerst werkte ze in Göteborg als journalist. Na haar verhuizing naar Stockholm werkte ze als hoofdredacteur van een aantal tijdschriften: Allt i Hemmet (Over wonen), Vi Föräldrar (Ouders van nu) en Allt om mat (Over eten en drinken). Van 1974 tot 1989 werkte ze als redactiechef voor de krant Svenska Dagbladet.

Op haar tweeënveertigste raakte Fredriksson in een diepe depressie. Twee jaar psychoanalyse hielpen haar…Lees verder op Wikipedia