Boek
Nederlands

De plons komt !

Marianne Witte (auteur), Petra Heezen (illustrator)
+1
De plons komt !
×
De plons komt ! De plons komt !
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Nadat zes hazen zijn geschrokken van een grote 'plons' achter hen, verspreidt zich het gerucht dat er groot gevaar dreigt, totdat de leeuw de zaak gaat onderzoeken. Prentenboek met vrolijk gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Bang zijn, Zelfbedrog
Titel
De plons komt ! / tekst Marianne Witte ; ill. Petra Heezen
Auteur
Marianne Witte
Illustrator
Petra Heezen
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
90-448-0229-1

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het hele woud raakt in rep en roer als de zes hazen heel erg zijn geschrokken van een grote ´plons!´ achter hen. Ze delen hun angst met de vos en vervolgens gaat het gerucht van het grote gevaar door het bos en slaan alle dieren achtereenvolgens op de vlucht. Pas als het gerucht de grote wijze leeuw bereikt, komt er rust. De leeuw vraagt wat er aan de hand is en hoe deze ´heisa´ is ontstaan en stelt voor onderzoek te doen naar de grote plons. Even later komt de waarheid aan het licht en is iedereen opgelucht en vallen alle dieren om van het lachen: er is een kokosnoot in het water gevallen. Vrolijk gekleurd en mooi gedetailleerd, met veel humor en inlevingsvermogen geïllustreerd prentenboek over hoe een gerucht in dit geval een grote groep dieren in de greep kan krijgen en hoe verstandig onderzoek tot grote opluchting kan leiden. Heerlijk boek voor kleuters om met dit fenomeen kennis te maken en ook voor het kleinere kind om een heleboel dieren te leren kennen en te benoemen. Behalve …Lees verder

De plons komt!

Zes hazen slaan op de vlucht wanneer ze in het meertje achter zich plots een ‘plons’ horen. De vos ziet hen rennen en vraagt wat er aan de hand is. De plons komt! Ook de vos muist er vandoor. Het nieuws verspreidt zich razendsnel door het bos en zowat alle dieren slaan in paniek op de vlucht … Behalve de oude leeuw, die zich als enige afvraagt wat de grote plons dan wel is. De leeuw en de hazen gaan terug naar het meertje met alle dieren in hun kielzog. Angstig kijken ze naar het meer … tot er plots een kokosnoot met een grote plons in valt. Het mysterie is opgehelderd en alle dieren lachen opgelucht. Een leuk verhaal over massahysterie, zich laten meeslepen door roddels en geruchten. De paniek zaait zich als een lopend vuurtje door het bos en tast zowat alle dieren aan. Behalve de nuchtere en wijze leeuw, die eerst wil zien en dan pas geloven. Zo wordt de spanning stilaan opgebouwd en zorgt het grappige einde voor een ontspannende anticlimax. De tekst laat zich vlot voorlezen. De pan…Lees verder

Over Marianne Witte

Marianne Witte (Texel, 1951) is een Nederlandse jeugdboekenschrijfster.

Biografie

Marianne Witte werd in 1951 geboren op Texel. Zij werkte in een boekwinkel, op een kinderdagverblijf, in een bibliobus en in een bibliotheek.

Sinds 1996 schrijft zij voor kinderen en publiceerde korte verhalen in o.a. Bobo, Okki en Taptoe. Verder verschenen bijdragen van haar hand in acht verhalenbundels van Uitgeverij Holland. Sinds 2008 schrijft ze voor Uitgeverij Kluitman boeken voor beginnende lezers.

Sinds 2016 schrijft ze prentenboeken en leesboeken voor 8+ voor uitgeverij De Vier Windstreken.

Haar boekdebuut maakte ze in 1998 met het prentenboek Dag Kinderdagverblijf, geïllustreerd door Jolet Leenhouts.

Voor volwassenen schrijft ze columns en korte verhalen.

Bibliografie

Suggesties