Boek
Nederlands

Nina en de baby

Marianne Witte (auteur), Iris Deppe (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Nina krijgt een broertje of zusje, maar is daar helemaal niet blij mee. Ze wil liever een konijn. Als ze in bed ligt, ontmoet ze konijntje Max. Hij laat haar zijn gigantische familie zien. Misschien valt een enkel broertje of zusje dan best mee? Prentenboek met vrolijke illustraties in frisse kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Gezinsuitbreiding
Titel
Nina en de baby
Auteur
Marianne Witte
Illustrator
Iris Deppe
Taal
Nederlands
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, © 2021
[28] p. : ill.
ISBN
9789051168105 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Gezinsuitbreiding (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Nina krijgt een broertje of zusje, maar is daar helemaal niet blij mee. Ze wil liever een konijn. Dan ontmoet ze konijntje Max, die haar zijn gigantische familie laat zien. Wat veel baby’s, en wat zijn ze schattig. Wie weet valt één baby toch een beetje mee? Dit stevig en fraai uitgevoerde prentenboek werkt het thema gezinsuitbreiding fris en verrassend uit. Op een luchtige, fantasievolle manier komen de wisselende emoties aan bod die gepaard kunnen gaan met het krijgen van een broertje of zusje. De tekst is beperkt en biedt daardoor veel ruimte aan invulling door de lezer, wat bij dit thema fijn is. De illustratrice is bekend van ‘We hebben er een geitje bij’, en dat is te zien. Haar prenten die steeds een spread vullen hebben veel frisse kleuren, en vaak worden contrastkleuren gebruikt. Van het gezicht van Nina zijn verschillende emoties gemakkelijk af te lezen. De ontmoeting van Nina met de konijnenfamilie is zó echt in woord en beeld, dat je helemaal vergeet dat Nina eigenlijk in …Lees verder

Nina en de baby

Nina kijkt absoluut niet uit naar de komst van haar babyzusje of -broertje, want baby’s zijn volgens haar saai, ze huilen en stinken. Nee, geef haar maar een konijntje. Konijn Maxi neemt Nina in haar droom op sleeptouw en laat haar kennismaken met de gezellige bende van al zijn broers en zussen, inclusief tien pasgeboren konijntjes. Wanneer haar vader Nina de volgende ochtend wakker maakt om naar de baby te komen kijken, is ze blij maar ook wel een beetje verbaasd dat het er maar eentje is.Het uitgangspunt is herkenbaar: een kleuter die worstelt met zijn of haar gevoelens over een nakende geboorte. Dit boek kan zeker een uitnodiging zijn om daar met een kind in zo’n situatie over te praten en duidelijk te maken dat dit heel normaal is. Maar de uitwerking laat te wensen over. De tekst is afstandelijk en inspiratieloos: “Nina speelt met haar knuffels. Daar heb je mama. “Nina,” zegt ze. “Deze week wordt de baby geboren.” ”

Dat de konijnendroom de huiselij…Lees verder

Over Marianne Witte

Marianne Witte (Texel, 1951) is een Nederlandse jeugdboekenschrijfster.

Biografie

Marianne Witte werd in 1951 geboren op Texel. Zij werkte in een boekwinkel, op een kinderdagverblijf, in een bibliobus en in een bibliotheek.

Sinds 1996 schrijft zij voor kinderen en publiceerde korte verhalen in o.a. Bobo, Okki en Taptoe. Verder verschenen bijdragen van haar hand in acht verhalenbundels van Uitgeverij Holland. Sinds 2008 schrijft ze voor Uitgeverij Kluitman boeken voor beginnende lezers.

Sinds 2016 schrijft ze prentenboeken en leesboeken voor 8+ voor uitgeverij De Vier Windstreken.

Haar boekdebuut maakte ze in 1998 met het prentenboek Dag Kinderdagverblijf, geïllustreerd door Jolet Leenhouts.

Voor volwassenen schrijft ze columns en korte verhalen.

Bibliografie