Boek
Nederlands

Een mannetje dat niet kon slapen

Mariette Vanhalewijn (auteur), Jaklien Moerman (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Om in slaap te vallen telt Wiebe schaapjes, sterren, bloemen, cijfers en regendruppels. Als hij zelf in de regenpijp belandt, begint een avonturenreeks. Hij ontmoet een maanmeisje, een dromenschilder en Vogel Verweg, en komt terecht in Dwaallichtjesstad.
Titel
Een mannetje dat niet kon slapen
Auteur
Mariette Vanhalewijn
Illustrator
Jaklien Moerman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2011 | Andere uitgaves
107 p. : ill.
ISBN
9789020998214 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Er was eens een mannetje dat niet kon slapen. Wiebe was zijn naam. Hij telde schaapjes, sterren, bloemen, cijfers… Hij probeerde zelfs de regendruppels te tellen die door de regenpijp tikten. Voor hij het goed en wel beseft, zit hij zelf in de regenpijp en begint een wonderlijk avontuur. Hij belandt in de zee, die hem zowel draagt als bedreigt. Een reuzengolf gooit hem op de maan, waar hij het maanmeisje leert kennen. Van daar gaat het naar Dwaallichtjesstad, een doolhof waar de Takkenman woont. Via het Pad zonder einde belandt hij bij de Man in het Park, de bedenker van Dwaallichtjesstad. Met een heel bijzonder treintje komt hij in het stationnetje Ergens, dat meteen verdwijnt om plaats te maken voor een huis vol geheimen. Dankzij Wina, die alle geheimen van de mensheid verzamelt, komt hij terecht bij de spin Elsie in de kamer vol witte spinsels en vervolgens bij de vogel Ver Weg. Die zou zo graag verhalen vertellen, maar vergeet altijd meteen wat hij beleefde. Wiebe wil hem helpen. …Lees verder
Voorleesboek over Wiebe, een mannetje dat niet kan slapen. Hij probeert van alles. Ten slotte geeft hij zich over en glijdt de droomzee in. Hij beleeft allerlei fantastische avonturen, tot hij zich realiseert in zijn eigen bed te liggen. Elk hoofdstuk, in ruime duidelijke druk, bevat een nieuw avontuur dat eindigt met een verwijzing naar het volgende. Het verhaal zoekt het grensgebied tussen dromen en waken, ofwel tussen fantasie en realiteit, in een luchtige humoristische verteltrant. Op elke bladzijde verrijken niet omkaderde, wat popperige, met kleurpotlood ingekleurde illustraties het verhaal. De veelal open mondjes zijn karakteristiek. De uitvoering van de prenten versterkt het zoete gevoel dat deze uitgave kenmerkt. Herdruk van een uitgave uit 1983. Achterin geeft de inhoudsopgave een korte beschrijving met bijpassende illustratie van elk hoofdstuk. Voorlezen en samen bekijken in de kleuterleeftijd. Vanaf ca. 4 jaar.

Over Mariette Vanhalewijn

Mariette Vanhalewijn (Meulebeke, 24 januari 1940) is een invloedrijke Belgische kinderboekenschrijfster. Ze is bekend van boeken als Een koffertje vol dromen (1980, met illustraties van Jaklien Moerman) en Kleine Adam (1983, met illustraties van Rita van Bilsen).

Biografie

In haar jeugd was Mariette Vanhalewijn een leeskind. Ze begon vanaf haar zestiende te schrijven en te publiceren in kranten, tijdschriften en weekbladen. Haar carrière als schrijfster kwam op gang in de jaren 1960. In 1967 trouwde ze met Marcel Albertyn, met wie ze twee zonen en een dochter kreeg. Ondertussen heeft Vanhalewijn zes kleinkinderen. Sinds 1975 woont ze in Meerbeke bij Ninove.

Carrière

Na haar middelbare studies werkte Mariette Vanhalewijn van 1958 tot 1964 als uitgeverij-assistente bij Lannoo in Tielt. Daarna was ze bij Nygh & Van Ditmar in Den Haag verant…Lees verder op Wikipedia