Boek
Nederlands

Floris en Floriaan

Mariette Vanhalewijn (auteur), Jaklien Moerman (illustrator)
+1
Floris en Floriaan
×
Floris en Floriaan Floris en Floriaan
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Ezeltje Floriaan is op de boerderij niet gewenst en gaat op zoek naar een beter huis. Onderweg ziet hij een paar boeven in het bos. Vierkant prentenboek met paginagrote kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Ezels, Diefstal
Titel
Floris en Floriaan
Auteur
Mariette Vanhalewijn
Illustrator
Jaklien Moerman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2011 | Andere uitgaves
[24] p. : ill.
ISBN
9789020995916 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Avontuur (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de reeks ‘Lannoo Retro’ bracht uitgeverij Lannoo onlangs twee klassieke titels uit van Mariëtte Vanhalewijn (°1940): Floris en Floriaan uit 1973, met illustraties van Jaklien Moerman en Kleine Adam uit 1983, geïllustreerd door Rita van Bilsen en bekroond met een Boekenleeuw en de Staatsprijs voor jeugliteratuur. De banden werden met zorg heruitgegeven met een gebonden rug in een vierkant formaat. Aan de originele tekst en illustraties werd niet geraakt, met wisselend resultaat.
Floris en Floriaan is een wensvervullend verhaal over het ezeltje Floriaan, dat op zoek gaat naar een liefdevolle thuis. De jongen Floris zit eenzaam thuis met een gebroken voet. De twee vinden elkaar en helpen en passant een roversbende klissen. Hiervoor worden ze beloond met een kus van de burgemeester van het dorp en een eigen stal. De mix van sprookjes-, folklore- (rovers, veldwachters) en realistische verhaalelementen kan niet overtuigen. Naast de zwakke, vrijblijvende plot lee…Lees verder
Verhaal over het ezeltje Floriaan dat bij boer Carolus niet gewenst is en op zoek gaat naar een plek waar hij wel welkom is. Na ook bij een vrouwtje te zijn afgewezen, valt Floriaan in het bos in slaap. Hij wordt wakker van twee rovers die hun buit verstoppen. Floriaan gaat weer op pad en komt bij het jongetje Floris en zijn moeder die wel aardig zijn. Ze geven Floriaan eten en het ezeltje mag Floris, die een gebroken been heeft, naar school brengen. Dan komen ze een agent tegen. Floriaan heeft belangrijk nieuws voor de agent en krijgt daarvoor een prachtige beloning. Voor kinderen een spannend fantasieverhaaltje, het ezeltje kan immers praten. Herdruk van een prentenboek dat eerder is uitgegeven in 1973, met de karakteristieke illustraties van Jaklien Moerman met hun nostalgische uitstraling. Het zijn vrolijke, aansprekende tekeningen met stevige zwarte lijnen en (vaak verlopend) ingekleurd in overwegend bruin-, groen- en blauwtinten. Deel uit de serie 'Lannoo Retro', waarin onlangs …Lees verder

Floris en Floriaan

Wie kent Floris en Floriaan nog? Floriaan het ezeltje gaat op zoek naar een betere thuis en ontmoet op zijn weg het jongetje Floris. Samen doeken ze een roversbende op en er ontstaat een mooie vriendschap. Op het einde worden hun inspanningen uiteraard beloond: Floriaan krijgt een nieuwe warme thuis in een stalletje naast het huis van zijn nieuwe beste vriend Floris.
Lannoo kwam in het voorjaar van 2011 op de proppen met een nieuwe serie: Lannoo retro. Alvast twee boeken die in de jaren ’70 - ‘80 geschreven zijn, kregen een nieuw jasje aangemeten. Van Mariette Vanhalewijn werd gelijktijdig 'Kleine Adam' heruitgegeven. Jaklien Moerman kent iedereen wel, met haar herkenbare illustraties die tussen de jaren ’70 en ’90 niet weg te slaan waren van kalenders en communiekaartjes.

Over Mariette Vanhalewijn

Mariette Vanhalewijn (Meulebeke, 24 januari 1940) is een invloedrijke Belgische kinderboekenschrijfster. Ze is bekend van boeken als Een koffertje vol dromen (1980, met illustraties van Jaklien Moerman) en Kleine Adam (1983, met illustraties van Rita van Bilsen).

Biografie

In haar jeugd was Mariette Vanhalewijn een leeskind. Ze begon vanaf haar zestiende te schrijven en te publiceren in kranten, tijdschriften en weekbladen. Haar carrière als schrijfster kwam op gang in de jaren 1960. In 1967 trouwde ze met Marcel Albertyn, met wie ze twee zonen en een dochter kreeg. Ondertussen heeft Vanhalewijn zes kleinkinderen. Sinds 1975 woont ze in Meerbeke bij Ninove.

Carrière

Na haar middelbare studies werkte Mariette Vanhalewijn van 1958 tot 1964 als uitgeverij-assistente bij Lannoo in Tielt. Daarna was ze bij Nygh & Van Ditmar in Den Haag verant…Lees verder op Wikipedia