Boek
Nederlands

Heerlijke honing

Marije Tolman (illustrator), Margaret Wise Brown (auteur), Edward van de Vendel (vertaler)
Beer steelt de boterham met honing van Vlinder, en die wordt heel boos. Wat gebeurt er daarna allemaal? Bekijk de kleurrijke tekeningen en geef zelf invulling aan het verhaal. Prentenboek met kunstzinnige illustraties, gebaseerd op het korte gedicht 'The Bear and the Butterfly'. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Stout zijn, Ruzie
Titel
Heerlijke honing
Illustrator
Marije Tolman
Auteur
Margaret Wise Brown
Vertaler
Edward van de Vendel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Koreaans
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2022
[26] p. : ill.
Aantekening
Vertaald uit het Engels
ISBN
9789045127323 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Stout zijn (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bijzondere bewerking en vertaling van het zesregelig gedicht 'The bear and the butterfly' van Margaret Wise Brown (1910-1952), die in Nederland vooral bekend is van gouden boekjes. Het geel dat overheerst in het dromerige uiterlijk van dit grote prentenboek is niet egaal maar gemêleerd en geeft daarmee uiting aan hoe lekker honing is. Beer steelt honing van vlinder en ze krijgen ruzie. In de volgende kleurrijke bladzijden zonder tekst kan de lezer zelf bedenken wat er gebeurt aan de hand van de intense, mystieke beelden van sprankelende vlinders en dreigende krokodillen die Beer belagen. Verslagen en bleek belooft Beer het nooit meer te doen, maar voorbij het colofon is hij toch weer zichtbaar op stap met zijn tong uit de mond... De gerenommeerde makers staan garant voor een onalledaagse ervaring waarbij kleuters en hun voorlezers zelf en samen bedenken en bepraten wie nu de winnaar is, of beer spijt heeft, of het een droom is, enzovoort. Individueel of in groepsverband: om nooit geno…Lees verder

Over Marije Tolman

Marije Tolman (1976) is een Nederlandse tekenaar van prentenboeken.

Leven en werk

Tolman is een dochter van de beeldend kunstenaar Ronald Tolman uit Beuningen. Zij groeide op in deze Gelderse plaats. Zij werd als grafisch ontwerper opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ook studeerde zij aan het Edinburgh College of Art in Schotland. Na haar opleiding legde zij zich toe op het illustreren van kinderboeken. Haar werk werd niet alleen in Nederland maar ook in Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Korea, Mexico, Portugal, Spanje en de Verenigde Staten uitgegeven. Samen met haar vader maakte zij De Boomhut, dat in 2010 bekroond werd met het Gouden Penseel.

Haar werk werd onder meer geëxposeerd in het Kinderboekenmuseum in Den Haag, de Kunsthal Rotterdam en het Rijksmuseum Amsterdam.

Prijzen

Suggesties