Boek
Nederlands

Het eiland

Marije Tolman (auteur), Ronald Tolman (auteur)
Een ijsbeer daalt via een ladder af uit de wolken. Hij komt terecht op een eiland vol papegaaiduikers. Vervolgens reist hij langs allerlei andere eilanden, van houten vlonders tot een tropisch paradijs. Daar ontmoet hij nog veel meer diersoorten.
Titel
Het eiland
Auteur
Marije Tolman Ronald Tolman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2016 | Andere uitgaven
[29] p. : ill.
Aantekening
Een IBBY silent book
ISBN
9789047704287
Plaatsingssuggestie
Vriendschap (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als de witte beer afdaalt uit een witte wolk, komt hij op een eiland vol met papegaaiduikers. Daarna zwemt hij naar een ander eiland, waarbij hij onderweg verschillende dieren ontmoet die in zee leven. Op het eiland staat een heel bouwwerk, waar de beer met enkele dieren op klimt. Van daaruit zwemt hij verder naar nog meer eilanden; op elk eiland is wel iets bijzonders te ontdekken. Uiteindelijk vindt hij zijn liefste eiland, en doet hij een wens bij een vallende ster. Schitterend tekstloos prentenboek, van het duo Ronald en Marije (vader en dochter) Tolman, dat met 'De boomhut'* o.a. werd onderscheiden met een Gouden Penseel en Bologna Ragazzi Award (2010). De beer is de rode draad in het verhaal, dat verder helemaal zelf ingevuld kan worden. Steeds weer zijn de tweepaginagrote sfeervolle illustraties een lust voor het oog; het zijn ware kunstwerken. Het kleurgebruik van de illustraties roept verschillende emoties op. Het prentenboek nodigt uit tot fantaseren en om het samen met de j…Lees verder

Over Marije Tolman

Marije Tolman (1976) is een Nederlandse tekenaar van prentenboeken.

Leven en werk

Tolman is een dochter van de beeldend kunstenaar Ronald Tolman uit Beuningen. Zij groeide op in deze Gelderse plaats. Zij werd als grafisch ontwerper opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ook studeerde zij aan het Edinburgh College of Art in Schotland. Na haar opleiding legde zij zich toe op het illustreren van kinderboeken. Haar werk werd niet alleen in Nederland maar ook in Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Korea, Mexico, Portugal, Spanje en de Verenigde Staten uitgegeven. Samen met haar vader maakte zij De Boomhut, dat in 2010 bekroond werd met het Gouden Penseel.

Haar werk werd onder meer geëxposeerd in het Kinderboekenmuseum in Den Haag, de Kunsthal Rotterdam en het Rijksmuseum Amsterdam.

Prijzen