Boek
Nederlands

Roos vindt een bril

+1
Roos vindt een bril
×
Roos vindt een bril Roos vindt een bril

Roos vindt een bril

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Roos vindt een rode bril naast de zandbak. Als ze hem opzet, ziet de wereld er opeens heel anders uit. Een saaie vijver verandert in een elfenpoel, de gemene buurjongen wordt een clown etc.
Onderwerp
Fantaseren, Vriendschap
Titel
Roos vindt een bril / tekst en ill. Marijke Duffhauss
Auteur
Marijke Duffhauss
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2012
[36] p. : ill.
ISBN
9789044333770 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Fantaseren (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als Roos de bril die ze in de tuin vindt op haar neus zet, ziet de wereld er heel anders uit. Zelfs die nare buurjongen, die haar altijd plaagt, blijkt ineens een leuk speelkameraadje. De beelden die Roos ziet verschillen aanzienlijk: de 'brilloze' platen zijn grijs met alleen de rode steunkleur van bril en haarelastiekje, terwijl de wereld gezien door de bril kleurrijk en vrolijk is, en bevolkt wordt door kabouters, elfen en verliefde duiven. En als buurjongen Casper door de bril naar Roos kijkt, ziet hij een prinses! Poes loopt overal mee en vertolkt Roos' gevoelens: bij het zien van Casper staan zijn haren overeind. De met losse, spontane lijnen getekende waterverfillustraties geven de sfeer met en zonder bril goed weer. De eenvoudige, twee- tot drieregelige tekst staat soms direct onder de tekeningen, soms op een lege witte pagina er tegenover. Rode schutbladen. Feitelijk ziet Roos dat de dingen er soms anders uitzien dan je eerst dacht. Vriendelijk oblong prentenboek geschreven v…Lees verder

Roos vindt een bril

Op een mooie dag vindt Roos een bril en, zoals het bij haar naam past, geeft deze bril haar een roze kijk op de wereld. Wanneer Roos de vreemde bril op haar neusje zet, wordt de omgeving plots kleurrijker, vrolijker en sprookjesachtiger. Zelfs haar ietwat pesterige buurjongetje lijkt plots op een clown en wordt zo heel wat liever gevonden. Daarop zet hij de bril ook eens op en ziet hij Roos als een heuse prinses. Vanaf dan worden ze elkaars beste vriendjes.
Lief, fantasierijk prentenboekje, maar het ietwat magere verhaaltje zou gediend zijn geweest met wat verrassing in de tekeningen. De brave, beetje oubollige illustraties in zwart-wit geven echter het verhaal wel goed weer. En door kleur te gebruiken bij het opzetten van de bril wordt  het geheel goed te volgen voor de jongste kleuters. Verrassen doet het echter nergens; al is het kleine katje dat door de pagina’s heen drentelt wel een leuke gimmick.
Conclusie: kleuterjuffen zullen hun ding wel kunnen doen met dit prente…Lees verder