Als het huishouden van een tante en twee nichtjes steeds excentrieker wordt, gaat de dorpsgemeenschap er zich mee bemoeien, waardoor een meisje kiest voor een aangepast bestaan en de tante en het andere meisje besluiten te gaan zwerven.
Titel
Een huishouden
Auteur
Marilynne Robinson
Verteller
Tonia Van der Burg  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Housekeeping
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2008
1 cd
Speelduur
8:39
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na de vermoedelijke zelfmoord van hun moeder worden Lucille en Ruth opgevoed door hun grootmoeder en na haar dood door twee onhandige oud-tantes, totdat hun tante Sylvie, die als seizoenarbeidster door het land trok, bij hun komt wonen. Zij voeren een huishouden dat zo excentriek en wanordelijk is dat "men" zich er mee gaat bemoeien, waardoor Lucille kiest voor een aangepast bestaan, maar Ruth naar Sylvie toegroeit en samen met haar gaat zwerven. Dit is de eerste roman van deze Amerikaanse schrijfster, en zij ontving er de Ernest Hemingway Award 1982 voor. Heel beklemmend en met groot psychologisch inzicht weet Robinson te beschrijven hoe het huishouden van betrekkelijk aangepast langzaam een eenheid wordt met eigen, heel logische, waarden die de buitenwacht niet wil begrijpen en daarom probeert te overschreeuwen. Door het directe taalgebruik en de duidelijke beeldspraak wordt de excentrieke wereld ons heel duidelijk. Vrij kleine druk.

Over Marilynne Robinson

Marilynne Summers Robinson (Sandpoint, 26 november 1943) is een Amerikaanse romanschrijfster en essayiste. Ze ontving voor haar werk verschillende prijzen, waaronder de Pulitzerprijs voor literatuur in 2005 en in 2012 de National Humanities Medal.

Haar boek Gilead (2004) werd in 2005 in Nederlandse vertaling uitgegeven door De Arbeiderspers en Mozaïek. Robinsons boek Housekeeping werd in 2008 door de uitgeverijen Mozaïek en De Arbeiderspers herdrukt in de vertaling van Wim Dielemans uit 1982. Na Gilead schreef Robinson de boeken Home (2009) en Lila (2014), zij behoren tot de Gilead-serie. Home en Lila zijn in het Nederlands vertaald door Janine van der Kooij en uitgegeven door De Arbeiderspers. In 2020 verscheen het vierde boek uit de serie met de titel Jack. Dit boek werd door Ton Heuvelmans vertaald en in vertaling uitgegeven door De Arbeiderspers.

Naast romans schreef Robinson "The Givenness of …Lees verder op Wikipedia

Suggesties