Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een bejaarde dominee schrijft in 1956 aan zijn dan 7-jarige zoon over vroeger en heden.
Titel
Gilead
Auteur
Marilynne Robinson
Vertaler
Henk Schreuder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Gilead
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2017 | Andere uitgaves
227 p.
ISBN
9789029510158 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Marilynne Robinson (1943) publiceerde in 1980 de roman ‘Housekeeping’, die werd genomineerd voor de Pulitzerprijs. Na 25 jaar won zij met ‘Gilead’, haar tweede roman, alsnog de Pulitzerprijs en de bekroning ‘Boek van het jaar 2005’ (New York Times). Het boek bestaat uit een lange brief die de 76-jarige predikant John Ames vlak voor zijn dood schrijft aan zijn zevenjarig zoontje. De brief leest als een geestelijk testament van christelijke levenswijsheid voor een nieuwe generatie. De kracht ligt in de genuanceerde verwoording van hoe een christelijke geloofsovertuiging vorm krijgt in het alledaagse leven van een individuele persoon. Dat is geen gemakkelijk programma van leefregels en normen, maar een proces van zelfbeproeving, waarbij de opdracht om te vergeven het cruciale ijkpunt is. Ames schrijft uitvoerig over zijn vader en grootvader, beiden predikant met een geheel eigen invulling van hun roeping. Zo geeft hij een veelkleurig beeld van een Amerikaanse spiritualiteit die nagenoeg …Lees verder

Over Marilynne Robinson

Marilynne Summers Robinson (Sandpoint, 26 november 1943) is een Amerikaanse romanschrijfster en essayiste. Ze ontving voor haar werk verschillende prijzen, waaronder de Pulitzerprijs voor literatuur in 2005 en in 2012 de National Humanities Medal.

Haar boek Gilead (2004) werd in 2005 in Nederlandse vertaling uitgegeven door De Arbeiderspers en Mozaïek. Robinsons boek Housekeeping werd in 2008 door de uitgeverijen Mozaïek en De Arbeiderspers herdrukt in de vertaling van Wim Dielemans uit 1982. Na Gilead schreef Robinson de boeken Home (2009) en Lila (2014), zij behoren tot de Gilead-serie. Home en Lila zijn in het Nederlands vertaald door Janine van der Kooij en uitgegeven door De Arbeiderspers. In 2020 verscheen het vierde boek uit de serie met de titel Jack. Dit boek werd door Ton Heuvelmans vertaald en in vertaling uitgegeven door De Arbeiderspers.

Naast romans schreef Robinson "The Givenness of …Lees verder op Wikipedia