Een jonge vrouw, die een zwervende jeugd gekend heeft vol verwaarlozing en geweld, vindt toevlucht bij de dominee van een dorpskerk.
Titel
Lila
Auteur
Marilynne Robinson
Vertaler
Janine van der Kooij
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lila
Uitgever
Amsterdam: Rainbow, 2018 | Andere uitgaves
268 p.
ISBN
9789041712783 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De predikant en de dakloze

In haar derde roman over een dorp in Iowa laat Marilynne Robinson een onconventionele predikantenvrouw aan het woord.

Samen met Gilead en Thuis vormt Lila een trilogie over het dorp Gilead en meer bepaald over John Ames, de plaatselijke predikant. In het eerste deel (2004) richt de oude, stervende Ames zich in een brief tot zijn zevenjarige zoon. Hij schrijft over zijn grootvader, die de gelovigen met een pistoolschot naar de kerk lokte, over vergeving en het doopritueel. In het tweede deel zien we Gilead door de ogen van Glory, de dochter van een met Ames bevriende predikant. In deel drie is het de beurt aan Lila, de jonge vrouw met wie Ames op hoge leeftijd trouwt. Zijn eerste vrouw en kind stierven in het kraambed en de predikant leidde een rustig leven voor de komst van Lila. Hij kende 'wel verdriet maar nooit zonder rust, wel eenzaamheid maar nooit zonder vrede', zoals het in Gilead staat.

En dan, wanneer hij de zeventig nadert, ziet de predikant een doorweekte vrouw bij de kerkdeur verschijnen. Lila is net zo eenzaam als hij en deze roman brengt het verhaal van hun liefde.

Wees…Lees verder

Een verwaarloosd kind, Lila, wordt in de arme crisistijd (rond 1929) door de rondtrekkende Doll gered en meegenomen op haar overlevingstochten in Iowa. Via vele omzwervingen belandt Lila zelfs in een bordeel. Ze vlucht en komt bij toeval terecht in Gilead. Daar ontmoet ze een oudere predikant - die ook voorkomt in de vorige boeken ‘Gilead’ en ‘Thuis’ - met wie ze al spoedig trouwt, nadat er een bijzondere, mooie relatie tussen hen ontstaan is. De Amerikaanse schrijfster Marilynne Robinson (1943) won met ‘Gilead’ de Pulitzer Prize en ook voor andere werken werd ze genomineerd voor prestigieuze prijzen. Ze schreef dit, geheel zelfstandig te lezen en uitstekend vertaalde, derde boek in een cyclus, in een spiritueel (niet chronologisch verteld) proza dat doet denken aan Walt Whitman en Emily Dickinson. Een prachtige roman die lezers van Amerikaanse literatuur zal aanspreken.

Over Marilynne Robinson

Marilynne Summers Robinson (Sandpoint, 26 november 1943) is een Amerikaanse romanschrijfster en essayiste. Ze ontving voor haar werk verschillende prijzen, waaronder de Pulitzerprijs voor literatuur in 2005 en in 2012 de National Humanities Medal.

Haar boek Gilead (2004) werd in 2005 in Nederlandse vertaling uitgegeven door De Arbeiderspers en Mozaïek. Robinsons boek Housekeeping werd in 2008 door de uitgeverijen Mozaïek en De Arbeiderspers herdrukt in de vertaling van Wim Dielemans uit 1982. Na Gilead schreef Robinson de boeken Home (2009) en Lila (2014), zij behoren tot de Gilead-serie. Home en Lila zijn in het Nederlands vertaald door Janine van der Kooij en uitgegeven door De Arbeiderspers. In 2020 verscheen het vierde boek uit de serie met de titel Jack. Dit boek werd door Ton Heuvelmans vertaald en in vertaling uitgegeven door De Arbeiderspers.

Naast romans schreef Robinson "The Givenness of …Lees verder op Wikipedia

Suggesties