Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het schooltje van Auschwitz : roman

Mario Escobar (auteur), Hilke Makkink (auteur)
Een Duitse vrouw, die gedwongen als verpleegster in Auschwitz werkt, krijgt de kans om daar een schooltje te beginnen.
Titel
Het schooltje van Auschwitz : roman
Auteur
Mario Escobar 1971- Hilke Makkink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Auschwitz lullaby
Uitgever
Utrecht: KokBoekencentrum Uitgevers, 2020 | Andere uitgaven
302 p.
ISBN
9789029729413 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ja, er was hoe raar het ook klinkt een schooltje voor kinderen in het oord van de dood in Auschwitz. Mario Escobar heeft dit gegeven verder uitgewerkt aan de hand van het verhaal van Helene Hannemann die als Duitse meegaat met haar vijf kinderen die ze samen met haar man, die van Roma afkomst is, heeft. Als uiteindelijk in 1943 de Gestapo in Berlijn bij hen binnenvalt, besluit ze met hen mee te gaan. En na een tocht per trein komen ze in Auschwitz terecht. Daar wordt Helene gedwongen als verpleegster te werken onder kamparts Jozef Mengele. Daar krijgt ze de kans om het leven van kinderen in het kamp iets dragelijker te maken en ze te beschermen tegen het kampleven en Mengele. Uiteindelijk vlak voor de Russen Auschwitz zullen bevrijden worden de laatste Roma toch naar de gaskamers gebracht. Helene besluit haar kinderen niet in de steek te laten en gaat met hen de dood tegemoet, uit liefde voor haar kinderen. Dit waargebeurde verhaal is het waard niet vergeten te worden.

Over Mario Escobar

Mario Alberto Escobar Toca (19 september 1986) is een Guatemalteeks voetbalscheidsrechter. Hij is in dienst van FIFA en CONCACAF sinds 2015. Ook leidt hij wedstrijden in de Liga Nacional de Guatemala.

Op 5 augustus 2015 leidde Escobar zijn eerste wedstrijd in internationaal verband tijdens een duel tussen Santos Laguna en W Connection in de CONCACAF Champions League; het eindigde in 4–0 en de scheidsrechter hield zijn kaarten op zak. Op 28 maart 2015 had de Guatemalteek al zijn eerste interland geleid, toen El Salvador met 0–2 verloor van Argentinië. Ook tijdens dit duel gaf de leidsman geen kaarten.

In mei 2022 werd hij gekozen als een van de scheidsrechters die actief zouden zijn op het WK 2022 in Qatar.

Interlands

Laatst bijgewerkt op 26 november 2022.

Zie ook

  • Lijst van voetbalscheidsrechters
Lees verder op Wikipedia