Bollebuikbaby

Marita De Sterck (auteur), Marjolein Pottie (illustrator)
+1
Bollebuikbaby
×
Bollebuikbaby Bollebuikbaby
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Leen en Jef wachten vol spanning de komst van hun nieuwe broertje of zusje af. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Gezinsuitbreiding
Titel
Bollebuikbaby
Auteur
Marita De Sterck
Illustrator
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2005 | Andere uitgaves
[32] p. : ill.
ISBN
9789058381774
Plaatsingssuggestie
Gezinsuitbreiding (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jef verwacht een broertje om torens te bouwen en een reuzentent te spelen. Leen verwacht een zusje om kokeneten te spelen en poppen te wassen. Mama en papa verwachten een baby. Ook de oma's en opa's kijken ernaar uit. Dan wordt Tinne geboren, ze drinkt bij mama, krijgt regelmatig een badje en veel bezoek. De eerste helft van het boek laat haar broer Jef aan het woord, in een rechtstreekse monoloog aan zijn ongeboren zus, waarbij hij zachtjes op de buik van mama tokkelt. Mama haalt herinneringen op aan de geboorte van Leen en Jef. Met Jefs wens voor een jongen werkt de lezer naar een teleurstelling of een verrassing toe. Maar de geboorte doet zelfs Jefs broederwens vergeten. Hij kijkt toe hoe iedereen het uitstekend met Tinne kan vinden.

Het verloop komt wat onsamenhangend en onvolledig over. De auteur deed een beroep op de eigen kinderen voor zelfbedachte koosnaampjes en bijzondere woorden om het verwachtingsproces te beschrijven. De bolle, ronde vormen in de tekeningen passen…Lees verder
Jef en zijn grote zus Leen wachten vol ongeduld op de komst van de baby die nog in de buik van hun moeder zit. Jef houdt hele verhalen tegen de ongeboren baby door tegen de buik van zijn moeder te praten. Ondertussen vertelt mama hoe druk Leentje was al voor ze was geboren en hoe rustig Jef. Als eindelijk hun zusje wordt geboren, blijkt ze van allebei iets herkenbaars te hebben. Prentenboek in oblong formaat, geïllustreerd met meer dan paginagrote duidelijke tekeningen, zwartomlijnd met krijt en met heldere kleuren in grote vlakken ingevuld, die heel goed bij de tekst passen. Goed geschreven, sfeervol verhaal vol aandacht en warmte. Zeer geschikt om te gebruiken om kinderen voor te bereiden op de komst van een baby in het gezin. Vanaf ca. 3 jaar.

Over Marita De Sterck

Marita de Sterck (Antwerpen 16 augustus 1955) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Marita de Sterck studeerde perswetenschappen, antropologie en talen. Aan de bibliotheekschool van Gent doceert ze literatuur en antropologie. Ze geeft ook workshops aan jongeren: verhalen schrijven. Met reisverhalen debuteerde ze en heeft ondertussen al een 40-tal titels gepubliceerd: boekjes voor beginnende lezers, informatieve boeken over ander culturen, jeugdromans, prentenboeken, makkelijk-lees-verhalen, boeken over jeugdliteratuur.

Er loopt een lijn van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert naar haar eigen jeugdromans. Een terugkerend thema in haar werk is hoe je kunt leren liefhebben zonder jezelf te verliezen. Ook de kracht van het vertellen en de ingewikkelde relaties tussen de generaties duiken vaak op.

Bibliografie

RST

Suggesties