Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Loop naar de zon

Marita De Sterck (auteur), Rita Van Bilsen (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De Indiaanse Noi vertelt over het feest van haar iets oudere zusje. Zij is vrouw geworden en moet naar de zon lopen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Indianen
Titel
Loop naar de zon / Marita de Sterck ; tek. van Rita van Bilsen
Auteur
Marita De Sterck
Illustrator
Rita Van Bilsen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2000? | Andere uitgaves
88 p. : ill.
ISBN
90-276-4203-6

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Loop naar de zon" combineert een spannend avonturenverhaal over de Navajo's met een pril liefdesverhaal. De basisboodschap is er een van respect voor aloude tradities. In 13 hoofdstukken wordt het verhaal verteld over de zusjes Yazzie en Noi Tsosi. Yazzie is 13 en wordt als volwassen vrouw in haar stam opgenomen. Josje, een Nederlandse antropologe, woont de ceremonie bij en leert veel over de gebruiken en gewoonten van de Dine, zoals zij zichzelf noemen. Na het feest proberen dieven enkele heilige voorwerpen van de indianen te verkopen aan Josje. Samen met Yazzie en Noi verschalkt zij de misdadigers en daardoor wint ze het vertrouwen van de Dine. Noi leert ook Monty kennen, een indianenjongen die medicijnman wil worden. Over twee zomers is hij van plan Noi achterna te lopen naar de zon toe.

In een eenvoudige taal worden indianenlegendes verteld. Ook het verhaal over het feest voor Yazzie getuigt van grote levenswijsheid. De figuur Veranderende Vrouw staat centraal bij de ceremo…Lees verder
Een 10-jarig Indiaans meisje (Noi) vertelt in ik-vorm hoe haar 13-jarige zusje na haar eerste menstruatie met een ritueel familiefeest zal worden opgenomen in de kring van volwassen vrouwen. De blanke antropologe die de ceremonie wil volgen, is aanleiding voor veel informatie over de Indiaanse cultuur (de auteur doceerde jeugdliteratuur en antropologie). Er loopt nog een verhaallijntje van twee blanke dieven die een oud, verlaten dorp beroven en "gevangen" worden door de antropologe en Noi. Dertien korte hoofdstukjes, eenvoudige woordkeus (menstruatie wordt niet genoemd, wel uitgelegd). Paginagrote, donkere gewassen pentekeningen. Even onduidelijk is de zin "'s Avonds gieten mijn ooms het deeg in een grote put" (p. 73: om cake te bakken), waar "kuil" wordt bedoeld. Geestig is het meten van de tijd door een "hard-ei-liedje" te zingen (p. 81). De titel verwijst naar een van de ceremoniële opdrachten: het meisje moet naar de zon lopen. Instructief verhaal voor 8 à 9-jarigen,

Over Marita De Sterck

Marita de Sterck (Antwerpen 16 augustus 1955) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Marita de Sterck studeerde perswetenschappen, antropologie en talen. Aan de bibliotheekschool van Gent doceert ze literatuur en antropologie. Ze geeft ook workshops aan jongeren: verhalen schrijven. Met reisverhalen debuteerde ze en heeft ondertussen al een 40-tal titels gepubliceerd: boekjes voor beginnende lezers, informatieve boeken over ander culturen, jeugdromans, prentenboeken, makkelijk-lees-verhalen, boeken over jeugdliteratuur.

Er loopt een lijn van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert naar haar eigen jeugdromans. Een terugkerend thema in haar werk is hoe je kunt leren liefhebben zonder jezelf te verliezen. Ook de kracht van het vertellen en de ingewikkelde relaties tussen de generaties duiken vaak op.

Bibliografie

RST