Boek
Nederlands

Jacob van Lennep : een bezielde schavuit

Marita Mathijsen (auteur)
+1
Jacob van Lennep : een bezielde schavuit
×
Jacob van Lennep : een bezielde schavuit Jacob van Lennep : een bezielde schavuit

Jacob van Lennep : een bezielde schavuit

In de reeks:
Biografie van de Nederlandse jurist en letterkundige (1802-1868).
Onderwerp
Van Lennep, Jacob
Titel
Jacob van Lennep : een bezielde schavuit
Auteur
Marita Mathijsen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Balans, © 2018
592 pagina's : illustraties
ISBN
9789460038501 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Nederlands 853.6 (SISO) Schrijvers ; Schrijvers (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 16 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De hoofdpersoon (1802-1868) van deze biografie moet zeer energiek zijn geweest. Behalve jurist, vrijmetselaar en enige jaren lid van de Tweede Kamer was hij auteur van gedichten, romans, verhalen en ook enkele historische werken. Hij was betrokken bij de aanleg van de Amsterdamse duinwaterleiding, zette zich in voor het behoud van monumenten en historische gebouwen en editeerde een meerdelige editie van Vondels werken en de eerste (gecensureerde) uitgave van 'Max Havelaar' van Multatuli (die hem een stevig conflict met de auteur opleverde). Als vrouwenliefhebber was hij vader van enkele buitenechtelijke kinderen. Mathijsen (emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde) schreef een goed leesbare biografie, waarin ze onder meer een beeld schetst van Van Lenneps familieleven en netwerken binnen de Amsterdamse high society. Met afbeeldingen in kleur, eindnoten, een bibliografie, literatuuroverzicht en register. Verzorgde, gebonden uitgave met leeslint. Voor een breed publiek met li…Lees verder

Over Marita Mathijsen

CC BY 3.0 - Foto van/door De Balie

Marita Theodora Catharina Mathijsen-Verkooijen (Belfeld, 18 augustus 1944) is emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisme de literatuur van de negentiende eeuw in Nederland.

Loopbaan

Mathijsen promoveerde aan de Universiteit Utrecht op de briefwisseling tussen Jacob van Lennep en De Schoolmeester (pseudoniem van Gerrit van de Linde). In 1999 werd ze hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze was onder meer oprichter en hoofdredacteur van het tijdschrift De Negentiende Eeuw en medeoprichter van het tijdschrift Nederlandse Letterkunde. Ze heeft vele edities bezorgd van negentiende-eeuwse Nederlandse klassieken. Daarnaast schreef ze een aantal boeken over die periode en richtte ze de website www.negentiende-eeuw.nl op.

Haar boek De gemaskerde eeuw (Querido, Amsterdam, 2002) beschrijft aan de hand van litera…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek