Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Floor is smoor

Marjon Hoffman (auteur), Georgien Overwater (illustrator)
Floor (ik-figuur) heeft veertien nieuwe regels bedacht. Oudere broers moeten niet denken dat ze hun kleine zusje te slim af kunnen zijn en vertel het nooit aan je beste vriendin als je verliefd bent. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Verliefd zijn
Titel
Floor is smoor
Auteur
Marjon Hoffman
Illustrator
Georgien Overwater
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, 2021 | Andere uitgaven
120 p. : ill.
ISBN
9789021674261 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zesde deel in de serie over Floor, die telkens in de ik-vorm vertelt over alledaagse belevenissen bij haar thuis en met haar schoolvriendin Margreet, met wie ze typische meisjesdingen deelt. Elk van de veertien hoofdstukken begint met de afbeelding van een velletje papier waarop (in handschrift) een wijsheid is geschreven, die Floor heeft verzonnen en die van toepassing is op de situatie die ze vervolgens beschrijft. Elk hoofdstuk bevat een afgerond verhaaltje. Deze herkenbare en vaak humoristiche voorvallen worden in een vlot taalgebruik neergezet in korte, eenvoudige zinnen die veel spreektaal bevatten, maar ook de gedachten en gevoelens van Floor weergeven. Grappige, kriebelige zwart-witte pentekeningetjes zijn tussen de tekst geplaatst en verlevendigen de verhalen. De titel suggereert een voortdurende verliefdheid bij Floor, maar dat valt erg mee, alhoewel jongens wel een rol spelen. Het hart op het omslag bevat een ruw rubberen laagje. Leuke ontspanningslectuur voor meisjes vanaf…Lees verder

Floor is smoor

Floor, een tienjarig meisje, uit een gewoon doorsnee Nederlands gezin, neemt de lezer doorheen veertien hoofdstukjes mee in haar dagdagelijkse belevenissen. Elk hoofdstuk begint met een afbeelding van een velletje papier waarin Floor in haar eigen handschrift een regel heeft geschreven. Die regels heeft ze zelf bedacht naar aanleiding van een gebeurtenis die ze heeft meegemaakt en die ze levendig beschrijft in het vervolg. De auteur schrijtf in de ik-persoon, dat maakt dat de lezer zich snel aangesproken voelt en dat bevordert de betrokkenheid. De taal is eenvoudig en pittige dialogen wisselen gedachten en gevoelens af. Kleine grappige pentekeningen zetten de karakters op een schijnbaar nonchalante wijze neer.

De titel laat vermoeden dat dit een boek is waar verliefdheid het belangrijkste thema is. Dat is een beetje misleidend. In het eerste hoofdstuk gooien Floor en haar vriendin Margreet valentijnskaarten in de bus van jongens die ze zelf stom vinden. Later volgt een s…Lees verder

Over Marjon Hoffman

Marjon Hoffman (Amsterdam, 25 september 1971) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Hoffman wist op jonge leeftijd al dat ze een creatief beroep wilde gaan doen en besloot reclamemaker te worden. Na haar middelbare school ging zij naar het Grafisch Lyceum in Amsterdam. Hierna ging ze werken als reclamemaker; ze schrijft daarnaast ook boeken. In 2003 debuteerde ze met De regels van Floor en daarnaast schreef ze vele andere boeken voor o.a. voor Leopold en Zwijssen. Twee van haar boeken werden bewerkt verfilmd. In 2015 'De Boskampi's, regie Arne Toonen en bekroond met een Cinekid Award voor beste familiefilm. In 2018 werd de boekenserie over Floor verfilmd door de VPRO. Seizoen 1 werd bekroond met de belangrijkste televisieprijs; een Emmy Kids Award.

Boeken