Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Ik wil geen bril!

Marjon Hoffman (auteur), Harmen Van Straaten (illustrator)
+1
Ik wil geen bril!
×
Ik wil geen bril! Ik wil geen bril!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Sofie wil later model worden. Als ze een bril moet, is ze bang dat haar droom niet uit zal komen. AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Brillen, Mooi zijn
Leesniveau
AVI M4, AVI 4
Titel
Ik wil geen bril!
Auteur
Marjon Hoffman
Illustrator
Harmen Van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
42 p. : ill.
ISBN
9789048700851

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ik wil geen bril! richt zich tot kinderen met ongeveer één jaar leeservaring. Het boekje verschijnt in de reeks 'Bikkels', waarin extra aandacht wordt besteed aan woordenschat. Vooraan vind je daarom een 'woordweb', dat mooi geïntegreerd werd in een straatbeeld dat twee pagina's beslaat. De uitdaging voor de jonge lezer van Ik wil geen bril! zit in het leren kennen van eenvoudige samenstellingen zoals appeltaart, fotomodel of oogarts.
Elk van de (korte) zinnen begint op een nieuwe regel, wat samen met het vlot leesbaar lettertype zorgt voor een rustige bladspiegel. De zeven hoofdstukjes bevatten elk één of twee paginagrote waterverfschilderijtjes van Harmen van Straaten, waarop de personages en enkele voorwerpen dun en zwart omlijnd werden. De schilderijen beslaan meestal één pagina. Een enkele keer zijn ze een dubbele pagina groot, en is er een stukje tekst in opgenomen.
De cover geeft al meteen een goed beeld van het boek: een meisje zit met haar hond op de grond…Lees verder
Sofie is een mooi meisje dat later dolgraag model wil worden. Wanneer ze oogproblemen krijgt, moet ze naar de oogarts. Die concludeert dat ze een bril moet dragen. Sofie rebelleert en wil absoluut geen bril. Hoe kan ze dan nog mooi zijn en later model worden? Ze durft haar bril niet te dragen op school, maar lang kan ze dat niet volhouden. In dit boek uit de serie Bikkels* wordt extra aandacht besteed aan eenvoudige samenstellingen. Sofie droomt van een carrière als fotomodel en met een bril ziet ze haar kansen verdwijnen. Een oude vrouw in het park, haar moeder en vooral de jongen waar ze een oogje op heeft, kunnen haar ten slotte overtuigen. De boodschap is dat een hippe bril mooi staat en vrienden helemaal niet afschrikt. Een aantal leuke illustraties met aquarel en pen visualiseren scènes uit het verhaal. De vlot lezende tekst bevat veel dialogen. De zinnen zijn kort en onder elkaar gedrukt, AVI-M4. Voorin staat een woordweb met eenvoudige samenstellingen. Met cd** waarop het verh…Lees verder

Over Marjon Hoffman

Marjon Hoffman (Amsterdam, 25 september 1971) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Hoffman wist op jonge leeftijd al dat ze een creatief beroep wilde gaan doen en besloot reclamemaker te worden. Na haar middelbare school ging zij naar het Grafisch Lyceum in Amsterdam. Hierna ging ze werken als reclamemaker; ze schrijft daarnaast ook boeken. In 2003 debuteerde ze met De regels van Floor en daarnaast schreef ze vele andere boeken voor o.a. voor Leopold en Zwijssen. Twee van haar boeken werden bewerkt verfilmd. In 2015 'De Boskampi's, regie Arne Toonen en bekroond met een Cinekid Award voor beste familiefilm. In 2018 werd de boekenserie over Floor verfilmd door de VPRO. Seizoen 1 werd bekroond met de belangrijkste televisieprijs; een Emmy Kids Award.

Boeken

Suggesties