Boek
Nederlands

Café De Waarheid : roman

Mark Boog (auteur)

Café De Waarheid : roman

Voor een aan lager wal geraakte man is het café een belangrijke ontmoetingsplek met zijn soortgenoten na zijn omzwervingen door de steeds militanter wordende stad.
Onderwerp
Zwervers, Utrecht
Titel
Café De Waarheid : roman
Auteur
Mark Boog
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2018
189 p.
ISBN
9789059367807 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 35 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ode aan de buitenstaander

Als heel Utrecht zich klaarmaakt om aan de dag te beginnen, sleept Jim - werkloos, verlaten door zijn vrouw - zich uit Café De Waarheid naar huis om een laatste biertje te drinken en een gat in de dag te slapen. Dit 'afvoerputje van de nacht', waarin de droesem van de stad zich verzamelt, is zijn veilige haven, een plaats buiten de tijd die geen regels kent, behalve die van de gewoonte - u kent het fenomeen.

De personages van schrijver en dichter Mark Boog (1970) blinken uit in lamlendigheid, in mislukkingen, waarvan ze de lezer droogjes deelgenoot maken. Dat is in Boogs zevende roman niet anders. Jim besluit zijn kale, onverwarmde woning te verlaten (gas en licht zijn al tijden afgesloten) en zich te voegen bij kroegvriend Bertus, die zich buiten neervlijt als 'een makreel op het rooster van een vervuild rookoventje'. Nu hoeft Jim de schijn niet meer op te houden.

Het Utrecht van Jim blijkt een hardvochtiger, onverschilliger versie van de echte stad. Overal op straat zijn uniformen, er hangen metershoge portretten van 'het staatshoofd' aan de gebouwen en indringers verdwijnen achter hekken. Daklozenopvang bestaat niet meer. Als 'de kathedraal' half instort tijdens een storm, is het unheimische gevoel compleet.

Jim krijgt een vast pleintje, met een eigen nis en een lelijke, stinkende zwerfster die geen woord spreekt maar hem wel gezelschap houdt (en haar lichaam ter besch…Lees verder

Al voordat Jim zijn huis achter zich laat omdat hij niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen en zijn vrouw hem heeft verlaten, speelt Café De Waarheid een belangrijke rol. In dit 'afvoerputje van de nacht' ontmoet hij eveneens aan lager wal geraakte oude schoolvrienden. Hij trekt door imaginair Utrecht, vindt als zwerver een pleintje achter een kerk, slaapt daar met een doofstomme vrouw. Hij ziet via de lichtkrant en op straat hoe de Orwelliaanse politiestaat nabij lijkt te zijn. Van de auteur (1970) verschenen acht dichtbundels. Dit is zijn zesde roman*. Bekenden van het werk van de schrijver zullen zijn (verzorgde) stijl en gedachtegang herkennen. Nieuwe lezers zullen zich moeten inspannen om deze steeds apocalyptischer wordende roman te begrijpen.

Over Mark Boog

Mark Boog (Utrecht, 24 september 1970) is een Nederlandse dichter en romanschrijver.

Biografie

Boog studeerde korte tijd Kunstmatige Intelligentie in zijn geboorteplaats Utrecht en werkte daarna even bij de PTT. In 1995 debuteerde hij als dichter in het tijdschrift De Appel. Daarna was hij actief in een schrijverscollectief dat onder meer het tijdschrift Mondzeer en de Reuzenkreeft uitgaf. In 2000 verscheen Boogs eerste dichtbundel Alsof er iets gebeurt (Meulenhoff), waarmee hij de C. Buddingh'-prijs won. In 2006 won hij de VSB Poëzieprijs voor zijn bundel De encyclopedie van de grote woorden.

In 2001 debuteerde Boog als romanschrijver met de roman De vuistslag (Meulenhoff). In de hierop volgende jaren volgden dichtbundels en romans elkaar in hoog tempo op. Boog publiceert bovendien in literaire tijdschriften als Hollands Maandblad en De Gids en treedt af en toe op.

Boogs werk wor…Lees verder op Wikipedia