Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De avonturen van Huckleberry Finn

Mark Twain (auteur), Eugène Dabekaussen (vertaler), Tilly Maters (vertaler)
Met een gevluchte slaaf, die hij voor alles verdedigt, beleeft een avontuurlijke jongen op zijn tocht over de Mississippi vreemde en spannende avonturen.
Titel
De avonturen van Huckleberry Finn
Auteur
Mark Twain
Vertaler
Eugène Dabekaussen Tilly Maters
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The adventures of Huckleberry Finn
Uitgever
Amsterdam: L.J. Veen Klassiek, 2019 | Andere uitgaves
386 p.
ISBN
9789020415919 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 43 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek uit 1885 is min of meer een vervolg op 'De avonturen van Tom Sawyer' (1867). Tom is het vriendje van Huck Finn. De laatste is een kwajongen uit het zuiden van de VS, die wordt opgevoed door twee oudere zusters, de weduwe Douglas en haar zuster juffrouw Watson. Zijn dronken, asociale vader ontvoert hem daar, maar Huck ontsnapt. Onderweg komt hij Jim, de slaaf van juffrouw Watson tegen, die is weggelopen, omdat hij bang is verkocht te worden. Samen zakken ze op een vlot de Mississippi af naar Kentucky, waar Jim niet vervolgd zal worden en ook Tom voegt zich bij hen. Maar er gaat veel mis en ze worden gepakt. Ten slotte blijkt dat juffrouw Watson is overleden en Jim in haar testament zijn vrijheid heeft gegeven. De beste roman van de succesvolle Amerikaanse journalist en schrijver (1835-1910). Het is een prachtig, warm en nog steeds kostelijk verslag van de avonturen van een jongen die een 'ruwe bolster, blanke pit' heeft. De vertaling leest prettig en is gebaseerd op de Amerika…Lees verder

'Huckleberry Finn' gaat al over Trump

Hoe groots is Amerika nu echt? Tot de verkiezingen van 3 november bespreken we iedere week een Great American Novel. Afl. 1: Huckleberry Finn.

Wie vanuit Nederland naar het wonderlijke politieke theater van de huidige Amerikaanse regering kijkt, zou kunnen denken aan de 'hertog' en de 'koning', de twee legendarische oplichters uit 'Huckleberry Finn' (1884). Huck ontmoet hen onderweg, twee rondtrekkende 'opsnijders en bedriegers'. Ze leggen handen op, preken en zamelen geld in voor zendingswerk bij (zelfbedachte) Afrikaanse stammen. Net als reality-tv-ster Donald Trump lijken ze eerst bijna komische charlatans, maar zodra ze hun kans schoon zien, slaan ze hun slag en troggelen ze kwetsbare mensen hun geld af.

De roman die aan de basis staat van de Amerikaanse literatuur kan bijna niets anders zijn dan een schelmenroman annex road novel, een avontuur met een duistere morele lading. 'Huckleberry Finn' beschrijft de lotgevallen van Huck, een jongen op de vlucht voor zijn hardhandige vader, en Jim, een man die wil ontsnappen aan de slavernij. Samen drijven ze op een vlot de Mississippi af, waarbij Mark Twain (pseudoniem…Lees verder

Over Mark Twain

Samuel Langhorne Clemens (Florida (Missouri), 30 november 1835 – Redding (Connecticut), 21 april 1910), beter bekend onder zijn schrijversnaam Mark Twain, was een Amerikaanse schrijver en humorist. Twain werd vooral bekend door zijn romans De Lotgevallen van Tom Sawyer en De Lotgevallen van Huckleberry Finn, waarvan met name de laatste vaak als Great American Novel ('Grote Amerikaanse roman') wordt aangemerkt. Twain genoot een enorme populariteit bij het publiek. Met zijn scherpzinnigheid en vlijmscherpe satire oogstte hij lof van zowel critici als collegae. De Amerikaanse schrijver William Faulkner noemde Twain "de vader van de Amerikaanse literatuur”. Uit zijn werk wordt uitgebreid geciteerd. Tijdens zijn leven was hij bevriend met vele hooggeplaatsten, zoals presidenten, wetenschappers, kunstenaars en ondernemers.

Biografie

Jeugd

Samuel Langhorne Clemens werd gebore…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek