Boek
Nederlands

Als honden huilen

Markus Zusak (auteur), Eefje Bosch (vertaler)
+1
Als honden huilen
×
Als honden huilen Als honden huilen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Cameron is de jongste broer uit het arbeidersgezin Wolfe. Wanneer zijn oudere broer zijn vriendinnetje Octavia dumpt, ontstaat er tussen haar en Cam iets heel bijzonders. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Adolescentie, Broers
Titel
Als honden huilen
Auteur
Markus Zusak
Vertaler
Eefje Bosch
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
When dogs cry
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2012
207 p.
Aantekening
In USA verschenen o.d.t.: Getting the girl
ISBN
9789044335040 (paperback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De familie Wolfe zijn overlevers, dat begrepen we al uit de eerdere twee delen van Markus Zusaks trilogie. In Als honden huilen volgen we opnieuw de jongste telg, Cameron.
Cameron is een jongen met angsten. Zijn familie heeft het niet breed. De sfeer thuis is vrij hard, er moet vooral worden gewerkt. Er is vertrouwen, maar praters zijn de Wolfes niet. Die nogal rauwe omgangstaal contrasteert sterk met de taal waarin Cameron denkt en schrijft. Al schrijvende zoekt hij uit wie hij is, wat zijn plek is in zijn gezin, in de wereld. In de echte wereld, in vergelijking met zijn broers Rube(n) en Steve, stelt Cameron niet veel voor. Hij heeft alleen zijn woorden, die hij vooralsnog niet durft uit te spreken of te tonen.
Zusaks zet een prachtige, levensechte puber neer, schommelend tussen verlangens, idealen en de werkelijkheid, die hoopt opgemerkt te worden door iemand die van hem kan houden en omgekeerd. Soms toont hij dat heel letterlijk en heel beeldend tegelijkertijd. Hij we…Lees verder
Zelfstandig te lezen vervolg op ‘De underdog’ en ‘De vechter’*. Cameron is de jongste broer uit het arbeidersgezin Wolfe dat in een smerige buurt woont. Hij lijkt wel een geboren loser. Hij kijkt op naar zijn oudere broers en dan vooral naar Rube, die elke maand een nieuwe vriendin weet te versieren. Octavia, een van de vriendinnetjes van Rube, is een lieve meid die ook indruk maakt op Cameron. Wanneer Rube haar dumpt, ontstaat er tussen haar en Cam iets heel bijzonders en het is Octavia die hem aanspoort zijn schrijftalent te ontwikkelen en zo te ontdekken wie hij werkelijk is. Het gezin Wolfe wordt rauw geportretteerd en de emoties en persoonlijke ontwikkeling van Cameron worden in een poëtische taal weergegeven. Het gevaar loert om de hoek om met al deze poëtische bewoordingen in de valkuil van de meligheid te vallen en dat overkomt de auteur helaas wel eens. Toch weet hij vaak zeer treffend de pure emoties te verwoorden en ze als een mokerslag tussen de ribben te porren. Een mooi …Lees verder

Over Markus Zusak

Markus Zusak (Sydney, 23 juni 1975) is een Australische schrijver. Hij is de zoon van een Oostenrijkse vader en een Duitse moeder. Hij is de jongste van vier kinderen.

In het Nederlands zijn vier boeken van Zusak gepubliceerd: De underdog, De vechter, De boekendief en De boodschapper. De boekendief (het Engelstalige origineel verscheen in 2005) is inmiddels in meer dan dertig landen uitgegeven en in 2013 verfilmd met de originele titel The Book Thief.

Zusak woont in Sydney, is getrouwd en heeft een dochter.

Jeugd

In een interview met de Sydney Morning Herald vertelt Zusak hoe hij opgroeide met de verhalen die verteld werden over het Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog, de bombardementen op München en over de joden die door het kleine Duitse stadje waar zijn moeder woonde, richting concentratiekamp marcheerden. Deze verhalen inspireerden hem tot het schrijven van De boek…Lees verder op Wikipedia