Het leven van vier generaties vrouwen op het platteland
Onderwerp
Vrouwen
Titel
Antonia / written and dir. by Marleen Gorris
Regisseur
Marleen Gorris
Acteur
Dora Van der Groen Willeke Van Ammelrooy Jan Decleir Els Dottermans
Taal
Nederlands
Uitgever
[Plaats van uitgave niet vastgesteld]: Universal, 2004 | Andere uitgaven
1 dvd-video
Oorspr. opname
1995
Speelduur
ca. 105 min.
Aantekening
Nederlands gesproken
EAN
5050582167030

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Antonia' was in 1995 de vierde speelfilm van Marleen Gorris, na onder meer De stilte rond Christine M. In de titelrol zien we Willeke van Ammelrooy, en verder Els Dottermans, Jan Decleir en Marina de Graaf. Deze familiekroniek over vier generaties vrouwen speelt zich af op het platteland en begint kort na de Tweede Wereldoorlog. Antonia keert, samen met haar dochter Daniëlle, terug naar haar vroegere dorp waar zij de zorg voor de boerderij op zich neemt. Vijftig jaar later kijkt ze terug op haar leven. Deze epische film toont de cirkelgang van geboren worden, leven en sterven. De film won de Oscar voor Beste niet-Engelstalige film en Gouden Kalveren voor Beste actrice (van Ammelrooy) en Beste regie. De dvd bevat geen extra's.

Over Marleen Gorris

Marleen Gorris (Roermond, 9 december 1948) is een voormalig Nederlands regisseur en scenarist. Ze studeerde drama aan de Universiteit van Amsterdam. Marleen Gorris staat bekend als een uitgesproken feministe en dit laat ze ook vaak zien in haar werk.

Voor haar eerste film De stilte rond Christine M. waarvoor ze zelf ook het scenario schreef won ze meteen het Gouden Kalf voor beste lange speelfilm. Daarna volgden nog drie Nederlandse films waarbij ze zowel voor het scenario als de regie verantwoordelijk was. De bekendste daarvan is Antonia, die diverse prijzen in de wacht sleepte, waaronder de Oscar voor beste buitenlandse film en twee Gouden Kalveren.

Na het succes van Antonia concentreert Marleen Gorris zich op het regisseren en werkte ze aan buitenlandse films, waaronder de verfilming van Mrs. Dalloway van Virginia Woolf.

In 2017 maakte Gorris bekend gestopt te zijn met het maken van films, nadat ze eind 2015 een burn-out had…Lees verder op Wikipedia