Boek
Nederlands

Simon Schimmel

Marly Van Otterloo (auteur), Riske Lemmens (illustrator)
+1
Simon Schimmel
×
Simon Schimmel Simon Schimmel
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Simon vindt schimmelvorming prachtig om te zien, maar zijn moeder wil die vieze troep niet in huis. Prentenboek met grote illustraties in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Simon Schimmel
Auteur
Marly Van Otterloo
Illustrator
Riske Lemmens
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2004
[28] p. : ill.
ISBN
9789044801583 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Zintuigen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een verhaal van weinig woorden maar sterke beelden. De kleine Simon vindt het wel leuk dat er scheuten uit oude aardappelen groeien of dat er schimmel op etenswaren komt wanneer ie ze achter zijn boeken verzamelt. Maar zijn moeder vindt dat vies en ruimt de boel op. De twee botsen qua smaak en qua wil, tot de moeder op de juiste plek komt waar Simon zijn fascinatie kan uitleven. Marly van Otterloo schrijft een eenvoudig verhaal in weinig woorden, waarvan de kernwoorden ('bah' vs. 'mooi', 'groeien' (van schimmel), 'boos') dan nog in het vet gedrukt worden zodat je de bedoeling zeker niet misloopt. Er is enig typografisch spel (bv. de letters van het woord groeien worden per stuk groter). De tekst is in mijn ogen toch een te nadrukkelijk verhaal met een beperkte focus.

Eenvoud kenmerkt ook de stijl van illustrator Riske Lemmens. Grote prenten waarin de guitige Simon centraal staat. Bijzonder is de schimmel. Het zijn wanordelijke verfvlekken die fel contrasteren met de klare lijn …Lees verder
Simon is gefascineerd door bedorven voedsel, vooral schimmelvorming vindt hij prachtig! Zijn moeder denkt daar anders over en gooit zonder pardon zijn opgekweekte voorraad weg. Daarop trekt Simon de vogelverschrikker zijn moeders jurk aan, want die vindt hij weer niet mooi. De volgende dag heeft moeder een verrassing voor hem: een uitstapje naar een vuilnisbelt. Dit prentenboek over hoe smaken kunnen en mogen verschillen komt niet goed uit de verf. Het meest essentiële in deze kwestie wordt niet genoemd: namelijk dat iets niet lelijk of mooi is, maar dat je iets mooi of lelijk vindt. De beknopte tekst loopt niet lekker; het lijkt meer commentaar bij een betreffende plaat. Enkele woorden of passages die nadruk krijgen, zijn heel groot afgedrukt. De paginagrote illustraties in zacht aquarel, opgebracht met ruwe kwast zijn wel aardig en drukken goed het meningsverschil uit. Thematisch te gebruiken, met extra uitleg, voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Suggesties