Daisy
Nederlands

Grensgebieden van het recht : over sociale rechtvaardigheid

Martha Nussbaum (auteur)
+1
Grensgebieden van het recht : over sociale rechtvaardigheid
×
Grensgebieden van het recht : over sociale rechtvaardigheid Grensgebieden van het recht : over sociale rechtvaardigheid

Grensgebieden van het recht : over sociale rechtvaardigheid

Genre:
Herinterpretatie van John Rawls' 'A theory of justice', waarin de schrijfster meent dat Rawls vrijheidsprincipe pas betekenis krijgt als het wordt uitgedrukt in termen van vrijheid en mogelijkheden gebaseerd op de persoonlijke en sociale omstandigheden.
Titel
Grensgebieden van het recht : over sociale rechtvaardigheid
Auteur
Martha Nussbaum
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Frontiers of justice
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2006
1 cd
Speelduur
20:40
Oorspr. uitgever
Ambo
Plaatsingssuggestie
390.4 (SISO) Filosofen (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Martha Nussbaum behoort tot de belangrijkste hedendaagse filosofen. In dit boek doorbreekt zij de traditionele scheiding tussen recht en ethiek door het thema van de rechtvaardige samenleving tegelijkertijd rechtsfilosofisch en sociaal-ethisch te doordenken. Zij denkt in de lijn van het sociaal contract (of maatschappelijk verdrag): een denkmodel waarin redelijke mensen met elkaar als het ware per contract vastleggen dat in de toekomst niet bruut geweld of bedrog maar wetgeving de samenleving zal bepalen. In de lijn van haar leermeester John Rawls constateert zij drie grote onrechtvaardigheden in de hedendaagse wereld: de achterstelling van gehandicapten, die van derdewereldvolken en die van dieren. Het is een geleerd, een actueel en prikkelend boek. Deze vertaling maakt het werk van Nussbaum voor een veel breder publiek toegankelijk en levert een wezenlijke bijdrage aan het debat over een rechtvaardige(r) wereld. Een prachtig, maar ook moeilijk boek.

Over Martha Nussbaum

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Sally Ryan, photographer, www.sallyryanphoto.com

Martha Nussbaum, geboren als Martha Craven, (New York, 6 mei 1947) is een Amerikaans filosoof en hoogleraar rechtsfilosofie en ethiek aan de Universiteit van Chicago. Ze is met name geïnteresseerd in klassieke filosofie, politieke filosofie, feminisme en ethiek.

Biografie

Martha Nussbaum is geboren als dochter van de advocaat George Craven uit Philadelphia en Betty Warren. Ze studeerde in 1969 af in theaterwetenschappen en klassieke talen aan de New York-universiteit. Ze ging verder studeren aan de Harvard-universiteit en bewoog zich geleidelijk aan in de richting van de filosofie waarin ze in 1972 afstudeerde. In 1969 trouwde ze met Alan Nussbaum (en scheidde in 1987), kreeg ze een dochter Rachel en bekeerde ze zich tot het jodendom. Tijdens haar studie werd ze gediscrimineerd en vond ze geen ondersteuning voor kinderzorg. In 1975 promoveerde ze bij G. E. L. Owen en begon filosofie en klassieke talen te doceren aan Harva…Lees verder op Wikipedia

Suggesties