Boek
Nederlands

Wat liefde weet : emoties en moreel oordelen

Martha Nussbaum (auteur), Marianne Boenink (samensteller)
+1
Wat liefde weet : emoties en moreel oordelen
×
Wat liefde weet : emoties en moreel oordelen Wat liefde weet : emoties en moreel oordelen

Wat liefde weet : emoties en moreel oordelen

Wijsgerig getinte beschouwingen van de Amerikaanse filosofe (geboren in 1947) over de liefde en over de rol van emoties bij morele oordeelsvorming.
Titel
Wat liefde weet : emoties en moreel oordelen / Martha Nussbaum ; inl., tekstintroducties en samenst. Marianne Boenink
Auteur
Martha Nussbaum
Samensteller
Marianne Boenink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Boom, 2007 | Andere uitgaves
229 p.
ISBN
9789053523551 (paperback)
Plaatsingssuggestie
157.3 (SISO) Filosofen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vertaalde hoofdstukken uit de belangrijkste werken van de Amerikaanse filosofe (geboren in 1947) spitten de liefde om en beoordelen de rol van emoties bij morele oordeelsvorming, die - leunend op mededogen en liefde - situatiegebonden is. Liefde-immanent zijn hartstocht, kwelling, overgave én zelfbedrog. Filosofie en literatuur moeten méér liefdesverhalen bevatten. Reflectie is een potentiële maatschappelijke veranderingsbron en verzwakt het beklijven van eerste indrukken. Het in concrete vragen besloten goede leven ontstaat door luisteren naar alle emoties. Bruisende betogen, vol emotie, denkkracht, expressie, (twee)strijd en relativering, rekenen af met stereotiepe liefdesbeschouwingen. Een prikkelend, erudiet maar vermoeiend boek, dat als universeel-wetenschappelijk oeuvre het voordeel van de twijfel verdient. Alleen al omdat je zelden zo indringend, rein en compleet over de liefde kunt nadenken. Pocketeditie, kleine druk.

Over Martha Nussbaum

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Sally Ryan, photographer, www.sallyryanphoto.com

Martha Nussbaum, geboren als Martha Craven, (New York, 6 mei 1947) is een Amerikaans filosoof en hoogleraar rechtsfilosofie en ethiek aan de Universiteit van Chicago. Ze is met name geïnteresseerd in klassieke filosofie, politieke filosofie, feminisme en ethiek.

Biografie

Martha Nussbaum is geboren als dochter van de advocaat George Craven uit Philadelphia en Betty Warren. Ze studeerde in 1969 af in theaterwetenschappen en klassieke talen aan de New York-universiteit. Ze ging verder studeren aan de Harvard-universiteit en bewoog zich geleidelijk aan in de richting van de filosofie waarin ze in 1972 afstudeerde. In 1969 trouwde ze met Alan Nussbaum (en scheidde in 1987), kreeg ze een dochter Rachel en bekeerde ze zich tot het jodendom. Tijdens haar studie werd ze gediscrimineerd en vond ze geen ondersteuning voor kinderzorg. In 1975 promoveerde ze bij G. E. L. Owen en begon filosofie en klassieke talen te doceren aan Harva…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek