Donutdag

Marthe Nelissen (auteur), Karolina Szejda (illustrator)
Aga en Kamil gaan voor de Poolse feestdag ‘donutdag’ naar de winkel, maar de woorden op de verpakkingen kunnen ze niet lezen. De donuts zijn wel lekker! Prentenboek met kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Feesten, Gebak, Polen
Titel
Donutdag
Auteur
Marthe Nelissen
Illustrator
Karolina Szejda
Taal
Nederlands
Uitgever
[Ekeren]: Studio Sesam, 2022
[28] p. : ill.
ISBN
9789492784131 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Eten - Drinken (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

‘Donutdag’ is een vrolijk verhaal dat vertelt over de gelijknamige Poolse feestdag. Aga en Kamil gaan voor donutdag met hun opa en hun mama’s boodschappenlijst naar de Poolse winkel. Maar klopt dat lijstje wel? En wat betekenen de woorden die op de verpakkingen staan? In vriendelijke, vrolijke stijl geschreven, met bijpassende gekleurde illustraties. In de tekst staan enkele Poolse woorden. Het is het debuut van Marthe Nelissen als prentenboekenschrijver. De Poolse Karolina Szejda debuteerde eerst met haar strip 'Tram 5*'. Om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Donutdag

Hoera, het is weer Donutdag! Tijd om zelf donuts te maken. Aga, Kamil en hun opa uit Polen gaan met mama's boodschappenlijstje naar de Poolse winkel. Terwijl Opa van zijn praatje in het Pools geniet, zoeken de twee kinderen de juiste ingrediënten. Niet gemakkelijk want alle opschriften en etiketten zijn in het Pools, een taal die ze niet kunnen lezen. Hun oplossing is vindingrijk maar loopt dat wel goed af?Dit is een leuk en vrolijk prentenboek over twee hongerige kinderen die alles op alles zetten om op deze speciale dag donuts (pączki in het Pools) te eten. De Poolse Donutdag is Vette Donderdag: op de donderdag voor Aswoensdag worden traditiegetrouw (zelfgemaakte) donuts gegeten. Vreemd genoeg komen we in het verhaal niets te weten over deze voor de Poolse gemeenschap belangrijke dag. Dat is echt een gemiste kans om niet-Poolse lezers een belangrijk facet van de Poolse cultuur mee te geven. Dat de Poolse opschriften in de winkel niet vertaald worden is…Lees verder