Boek
Nederlands

Sinterklaasgeheimen

Martijn J. Adelmund (auteur), Wendy Smits (illustrator)
Overzicht van de oorsprong van en tradities rond het sinterklaasfeest en de huidige beleving ervan.
Onderwerp
Sinterklaasfeest
Titel
Sinterklaasgeheimen
Auteur
Martijn J. Adelmund
Illustrator
Wendy Smits
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Barneveld: Koninklijke BDU, 2011
228 p. : ill.
ISBN
9789087881597 (paperback)
Plaatsingssuggestie
908.3 (SISO) Europese volkskunde ; Europese volkskunde (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In een elftal hoofdstukken beschrijft de auteur, zelf jaarlijks actief als Piet, de huidige wijze van Sinterklaas- en Zwarte Piet zijn alsmede de sinterklaasviering. De luchtig en genoeglijk geschreven tekst is gelardeerd met uitleg over de uiteindelijke oorsprong van de huidige tradities en varianten van dit typisch Nederlandse feest. Het geheel is verlucht met een aantal zwart-wittekeningen, bevat veel anekdotes en wordt gecompleteerd door een viertal bijlagen: over de lichaamstaal van de Sint, verschillende soorten mijters, de meest gebruikte pietennamen en een (helaas niet foutloos) overzicht van alle intochten sedert 1952. Tot slot een index, literatuurlijst en overzicht van gerelateerde websites. Een interessant boek over met name de huidige beleving van dit immateriële culturele erfgoed.

Over Martijn J. Adelmund

CC BY 3.0 - Foto van/door Martijn J. Adelmund

Martijn Jansen Adelmund (Bennekom, 21 januari 1977) is een Nederlandse schrijver en dichter.

Biografie

Adelmund werd geboren in Bennekom, maar woonde vervolgens tot zijn negende in het Zuid-Hollandse Gouda. Daarna verhuisde hij naar Wageningen. Op zijn achttiende vertrok hij naar Utrecht, om geschiedenis te studeren. Na twee jaar onderbrak hij die studie voor een reis naar India, waar hij zijn eerste korte verhalen schreef. Hij debuteerde rond die tijd met poëzie in 'Verhalenkrant Fluisterend'. In 2001 studeerde hij af in de richting literatuurwetenschap op het onderwerp genreliteratuur en kreeg hij bij Uitgeverij Het Spectrum een baan als redacteur van fantasyboeken. Adelmund was van 2015 - 2018 stadsdichter van de stad Wageningen.

Mysteries-reeks

In de jaren 2006-2010 was Adelmund redacteur van de reeks verhalenbundels Mysteries in Nederland, waar 16 delen van versch…Lees verder op Wikipedia