Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Autobiografisch relaas van de Britse schrijver (1949- ) over zijn vader Kingsley, zijn jeugd en zijn schrijversloopbaan.
Onderwerp
Amis, Martin
Titel
Ervaring
Auteur
Martin Amis
Vertaler
Tinke Davids
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Experience
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2020 | Andere uitgaven
421 p.
ISBN
9789025468972 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wie het stilistisch virtuoze literaire werk van Martin Amis (1949) kent, met zijn venijnige en zwarte humor en zijn zwartgallige kijk op het leven ('hard en toch gevoelig'), zal in deze bijzondere memoires een emotioneler mens ontmoeten. Al is natuurlijk ook in deze ontboezemingen de oprechtheid literair gestileerd. Het boek is niet chronologisch opgebouwd, zoals men zou verwachten, maar op een eigenaardige manier thematisch, en het jojo't vrolijk door de tijd heen en weer. Het is overladen met voetnoten die extra informatie en vermakelijke anekdotes toevoegen. Naast zijn vader, ooit 'Angry Young Man' Kingsley, en de eigen literaire carrière zijn belangrijke thema's zijn dochter Delilah, die hij pas als volwassene leerde kennen, en zijn nichtje Lucy Partington, die in 1973 spoorloos verdween, waarna pas in 1994 bleek dat zij vermoord werd door een seriemoordenaar. En natuurlijk de gebitsproblemen die als kiespijn door het hele boek heen zeuren. Een prachtig portret van een bijzondere …Lees verder

Over Martin Amis

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Martin Louis Amis (Oxford, 25 augustus 1949 – Lake Worth (Florida), 19 mei 2023) was een Britse schrijver.

Biografie

Amis werd geboren als tweede zoon van de schrijver Kingsley Amis. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford. Na zijn afstuderen had hij een reeks journalistieke en literaire banen in Londen.

Amis werd vooral bekend door zijn tweede roman Dead Babies uit 1975. De titel van het boek veroorzaakte zoveel opschudding en afkeer dat de uitgeverij de titel voor de paperbackversie veranderde in Dark Secrets. Zijn werk wordt dan ook gekenmerkt door moreel en mentaal geweld. Dat heeft hij gemeen met de schrijversgeneratie uit de jaren vijftig, de Angry Young Men, waarbij ook zijn vader behoorde. Amis experimenteerde graag met vorm en stijl, maar ook met inhoud. Hij gebruikte in zijn romans Amerikaans Engels, straat-Engels en dialecten van verschillende minderheidsgroepen.

Van 2007 tot 2011 was …Lees verder op Wikipedia