Beschrijving van het liefdeleven van de auteur en van zijn relatie met drie bekende auteurs; Saul Bellow, Philip Larkin en Christopher Hitchens.
Onderwerp
Amis, Martin
Titel
Uit de eerste hand : roman
Auteur
Martin Amis
Vertaler
Paul van der Lecq Arthur Wevers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Inside story
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2020
628 p.
ISBN
9789025465117 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Martin Amis (1949) is een van de beste contemporaine Engelse schrijvers; bijna al zijn romans zijn in het Nederlands vertaald. Dit boek is sterk autobiografisch, maar bevat naast veel feitelijke gegevens ook fictionele elementen. Die laatste betreffen onder meer zijn liefdesleven: een van zijn vriendinnen verzekert hem dat hij niet de zoon is van de romanschrijver Kingsley Amis, maar van de dichter Philip Larkin, een goede vriend van Martin Amis' vader. Tot de feitelijke gegevens behoren de beschrijvingen van de relatie van de auteur met drie beroemde schrijvers: Saul Bellow, Philip Larkin en Christopher Hitchens. De manier waarop Amis hun geleidelijke aftakeling en dood beschrijft behoren tot de beste en aangrijpendste passages van het boek. In korte hoofdstukken, een soort intermezzo's, geeft hij ook adviezen over hoe men moet schrijven. Dit is een roman voor de gevorderde lezer, maar een buitengewoon knap boek, misschien wel Amis' beste. Indrukwekkend, zeer aan te raden.

Op z'n best als breekbaar mens

In Uit de eerste hand, dat zowel aantrekt als afstoot, schrijft Martin Amis over boeken en vrienden.

Het nieuwe boek van Martin Amis, Uit de eerste hand, heeft geen echte plot. Er wordt vooral gepraat, gedacht en gediscussieerd. In deze 'babbelroman' zonder avonturen vertelt Amis over zijn relatie met drie beroemde schrijvers: de dichter Philip Larkin, de romancier Saul Bellow en de essayist Christopher Hitchens. En dan is er nog Phoebe Phelps, de ex-vriendin van Amis, die decennia na hun breuk wraak neemt op 12 september 2001.

'Te veel boeken, man,' zegt Phoebe als ze in de jaren zeventig van de vorige eeuw voor het eerst in het appartement van Amis komt. Het leven van Amis is verliteratuurd; hij schrijft en leest en het leven is er voornamelijk om dit te faciliteren. Vrijwel iedereen in zijn omgeving schrijft: zijn beste vriend Hitchens, zijn vrouw Elena, zijn vader Kingsley Amis was een bekende auteur, net als zijn ex-stiefmoeder Elizabeth Jane Howard. Amis noemt Uit de eerste hand 'strikt autobiografisch' en een roman over zijn leven is direct een verhaal over literatuu…Lees verder

Over Martin Amis

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Javier Arce ☄

Martin Amis (Swansea, Wales, 25 augustus 1949) is een Britse schrijver. Hij is de tweede zoon van de schrijver Kingsley Amis. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford.

Martin Amis werd vooral bekend door zijn tweede roman Dead Babies uit 1975. De titel van het boek veroorzaakte zoveel opschudding en afkeer dat de uitgeverij de titel veranderde voor de paperback versie in Dark Secrets.

Zijn werk wordt dan ook gekenmerkt door moreel en mentaal geweld. Dit heeft hij gemeen met de schrijversgeneratie uit de jaren vijftig, the Angry Young Men.

Amis experimenteert graag: met vorm, stijl, maar ook inhoud. Hij gebruikt Amerikaans Engels, straat-Engels en dialecten van verschillende minderheidsgroepen in zijn romans.

Van 2007 tot 2011 was hij hoogleraar 'creative writing' aan het Manchester Centre for New Writing van de Universiteit van Manchester.

Zijn afwijzing van en waarschuwingen tegen de radicale islam hebben hem het neolo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties