Boek
Nederlands

De Franse slag

Martin Bril (auteur)
+1
De Franse slag
×
De Franse slag De Franse slag

De Franse slag

Impressies over het leven van een Nederlander in zijn tweede huis in Frankrijk.
Onderwerp
Frankrijk
Titel
De Franse slag
Auteur
Martin Bril
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij 521, 2004
125 p.
ISBN
90-76927-86-3

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 7 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Martin Bril is een van Nederlands populairste columnisten. Een veelschrijver ook: per week kan je tot tien columns van hem vinden in allerlei kranten en tijdschriften. Hij publiceerde o.a. in 'De Morgen' en 'Het Parool' en sinds 2001 kan je elke dag een stukje van zijn hand lezen in 'De Volkskrant'. Hij verblijft regelmatig in Frankrijk (hij bezit er een huis), want Bril is een overtuigd francofiel. Dit boekje bundelt een aantal stukjes die hij daar schreef: over het gedoe met Franse aannemers die al meer dan een jaar steevast beloven dat de herstelling aan de schoorsteen volgende week in orde zal zijn; over hinderlijke ontmoetingen met landgenoten-vakantiegangers (Nederlanders) in supermarkten; over een roos die Catherine Deneuve heet en dus wel verbluffend mooi en elegant moet zijn of over het verzamelen van oude asbakken, die -- eens weer thuis -- onomstotelijk bewijzen dat je in Frankrijk geweest bent.

Bril is een goed observator met een neus voor pittige of leuke details. …Lees verder
Martin Bril heeft net als vele andere Nederlanders een huisje in Frankrijk. Heerlijk natuurlijk, maar het brengt ook allemaal werk en 'leuke zorgen' met zich mee. In deze verhalen vertelt hij er over: rondklungelen op het erf, hout zagen, iedere dag vijftien kilometer naar het dichtstbijzijnde dorp rijden om brood en de krant te kopen, een praatje maken met de boer ('Iedere Nederlander met een tweede huis in Frankrijk heeft een boer'), ontmoetingen met Nederlanders in den vreemde, het weer (storm, regen, onweer en hittegolven), een verregend Hollands echtpaar in een Frans café, stroomstoring, rommelmarkten, de Franse middenstand in de vorm van bakkers, cafébazen, postbodes, metselaars en aannemers. Daarnaast wat impressies uit Parijs: twee Hollandse dames voor het Louvre, de crypte van Napoleon. Aardige, met humor geschreven, sfeervolle, luchtige verhalen en impressies voor een breed publiek. Speelt mooi in op het thema van de Boekenweek 2004. Leuk voor een verloren uurtje in je tweed…Lees verder

Over Martin Bril

CC BY 2.0 - Foto van/door Roel from The Netherlands-Nederland

Marten Walther (Martin) Bril (Utrecht, 21 oktober 1959 – Amsterdam, 22 april 2009) was een Nederlands columnist, schrijver en dichter.

Levensloop

Martin Bril, geboren in Utrecht als zoon van handelsvertegenwoordiger R.M. Bril en J. Bril-Pilat, bracht zijn eerste levensdagen in De Bilt door. Al snel verhuisde het gezin naar de Livingstonelaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Bril groeide verder op in Dieren, Drachten en 't Harde. In het ouderlijk gezin speelde het gereformeerd protestantisme een belangrijke rol.

Vanaf 1978 studeerde Bril filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voltooide zijn studie niet. Vervolgens volbracht hij de studierichting scenarioschrijven aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Het VPRO televisieprogramma "het Lab" zond zijn afstudeerfilm over een vlaggenfabriek uit. Tijdens zijn studententijd in Groningen schreef hij voor het linkse studentenblad Nait Soez'n en maakte h…Lees verder op Wikipedia