Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De kleine keizer : verslag van een passie

Martin Bril (auteur)

De kleine keizer : verslag van een passie

De auteur getuigt van zijn fascinatie voor Napoleon Bonaparte (1769-1821) in de vorm van anekdotes over het leven van de keizer en verslagen van bezoekjes aan plaatsen die in Napoleons leven een rol speelden.
Titel
De kleine keizer : verslag van een passie
Auteur
Martin Bril
Taal
Nederlands
Editie
12
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2010 | Andere uitgaves
193 p.
ISBN
9789044605532 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Martin Bril heeft een passie voor leven en werk van Napoleon. Zich overleverend aan deze obsessie schuimde hij jarenlang de locaties af waar zijn idool resideerde of slag leverde, van zijn geboorteplaats tot het verre St. Helena, de voorlaatste rustplaats van de 'adelaar', die bij leven een ongeëvenaarde hoge vlucht kende, uniek in de annalen van de geschiedenis.

De kleine keizer is een bundeling van een 30-tal teksten en reportages van gemiddeld vijf à zes pagina's, die tussen 2004 en 2007 verschenen 'De Morgen' en in de Nederlandse 'De Volkskrant'. De meeste van die stukken werden hier hernomen, zij het in een sterk gewijzigde vorm. Het betreft hier persoonlijke impressies, bemerkingen en overwegingen die op diverse wijze gerelateerd zijn aan de figuur van Napoleon. Onderwerpen als de eetlust van Napoleon, het gebit van zijn Joséphine de Beauharnais, het verloop van de Slag nabij Waterloo en de finesses van het krijgsbedrijf krijgen de aandacht van de auteur.

Lees verder
De bekende columnist en publicist Martin Bril legt met dit boek getuigenis af van zijn persoonlijke fascinatie voor Napoleon Bonaparte (1769-1821), eerst succesvol generaal, daarna consul en later keizer van Frankrijk. In korte stukjes vertelt Bril over zijn bezoekjes aan Napoleontische slagvelden, locaties waar de keizer ooit is geweest en episoden uit het leven van zijn idool en zijn naasten. Uitvoeriger vertelt Bril over het verloop van de slag bij Waterloo. Dit alles op losse, luchtige toon die soms uitdraait op gekeuvel, dan weer vergezeld gaat van rake opmerkingen en observaties. Een échte biografie is dit boek uiteraard niet; meer een verzameling historische anekdotes die in willekeurige volgorde kan worden gelezen, aangevuld met de persoonlijke ervaringen en gevoelens van de schrijver. De stukken verschenen aanvankelijk in het Vlaamse dagblad De Morgen en in de Volkskrant en zijn voor deze uitgave aangepast. Op de schutbladen voor en achter kaartjes van de veldslagen van Auste…Lees verder

Over Martin Bril

CC BY 2.0 - Foto van/door Roel from The Netherlands-Nederland

Marten Walther (Martin) Bril (Utrecht, 21 oktober 1959 – Amsterdam, 22 april 2009) was een Nederlands columnist, schrijver en dichter.

Levensloop

Martin Bril, geboren in Utrecht als zoon van handelsvertegenwoordiger R.M. Bril en J. Bril-Pilat, bracht zijn eerste levensdagen in De Bilt door. Al snel verhuisde het gezin naar de Livingstonelaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Bril groeide verder op in Dieren, Drachten en 't Harde. In het ouderlijk gezin speelde het gereformeerd protestantisme een belangrijke rol.

Vanaf 1978 studeerde Bril filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voltooide zijn studie niet. Vervolgens volbracht hij de studierichting scenarioschrijven aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Het VPRO televisieprogramma "het Lab" zond zijn afstudeerfilm over een vlaggenfabriek uit. Tijdens zijn studententijd in Groningen schreef hij voor het linkse studentenblad Nait Soez'n en maakte h…Lees verder op Wikipedia