Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Evelien

Martin Bril (auteur)
+1
Evelien
×
Evelien Evelien
In de reeks:
Evelien; 1
De perikelen van een welgestelde maar onvoldane vrouw uit Amsterdam-Zuid.
Onderwerp
Vrouwen, Liefde
Titel
Evelien
Auteur
Martin Bril
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2006 | Andere uitgaves
204 p.
ISBN
90-446-0822-3

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 19 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Evelien van Brakem, moeder van twee kinderen, woont met haar man Harko in Amsterdam-Zuid. Het uiterlijk knusse leven verhult echter verveling en ongenoegen. De monotonie en onvrede sluipen zelfs binnen in haar buitenechtelijke en hoofdzakelijk seksuele relatie met Theo. Op het moment dat ze definitief een punt wil zetten achter deze affaire, komt haar man erachter. Harko's boosheid mondt uiteindelijk uit in vergeving en samen met de kinderen vertrekken ze op vakantie naar Frankrijk. Daar ontdekt Evelien dat Harko op zijn beurt 'iets' heeft met een andere vrouw. Ze is ontsteld en hij gaat gedwongen in een flat alleen wonen. De toenaderingspogingen van Harko halen weinig uit en Evelien overweegt om na al die jaren opnieuw aan de slag te gaan. Tot Theo overlijdt en ze opnieuw bij Harko terechtkomt.

Martin Bril verpakt deze trivia in korte, vlotlezende fragmentjes van maximum vier velletjes, waarin bijna niets gebeurt en alles tegelijkertijd heel herkenbaar is. Nieuw kunnen we deze…Lees verder
Dit boek van Martin Bril (1959) met meer dan 50 verhalen over Evelien van Brakem, bijeengebracht uit columns in Het Parool, houdt het midden tussen een soap opera en een roman. Het zijn de perikelen rond de welgestelde, existentieel onvoldane, 36-jarige Evelien, woonachtig in Amsterdam-Zuid, moeder van twee dochters, in huwelijksproblemen verkerend -wederzijds overspel en dat soort dingen. Ze doen wat gratuit aan en stemmen gebundeld enigszins ongemakkelijk. De teksten geven een aardig tijdsbeeld, zijn voor een deel zeker herkenbaar en zullen als column misschien best kunnen overtuigen. Minder is dat in deze bundeling echter het geval. Vooral omdat Evelien als romanfiguur (of soapkarakter) niet helemaal gaat leven, raak je als lezer niet werkelijk bij haar betrokken. Het boek biedt amusante lectuur, maar niet meer dan dat. Paperback; kleine druk. De belevenissen van Evelien zijn bewerkt tot een televisieserie** met Kim van Kooten in de hoofdrol; foto uit de serie op de omslag.

Over Martin Bril

CC BY 2.0 - Foto van/door Roel from The Netherlands-Nederland

Marten Walther (Martin) Bril (Utrecht, 21 oktober 1959 – Amsterdam, 22 april 2009) was een Nederlands columnist, schrijver en dichter.

Levensloop

Martin Bril, geboren in Utrecht als zoon van handelsvertegenwoordiger R.M. Bril en J. Bril-Pilat, bracht zijn eerste levensdagen in De Bilt door. Al snel verhuisde het gezin naar de Livingstonelaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Bril groeide verder op in Dieren, Drachten en 't Harde. In het ouderlijk gezin speelde het gereformeerd protestantisme een belangrijke rol.

Vanaf 1978 studeerde Bril filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voltooide zijn studie niet. Vervolgens volbracht hij de studierichting scenarioschrijven aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Het VPRO televisieprogramma "het Lab" zond zijn afstudeerfilm over een vlaggenfabriek uit. Tijdens zijn studententijd in Groningen schreef hij voor het linkse studentenblad Nait Soez'n en maakte h…Lees verder op Wikipedia