Boek
Nederlands

Gloriedagen : het beste tot nu toe

Martin Bril (auteur)

Gloriedagen : het beste tot nu toe

Genre:
Ruim honderd columns en verhalen van de Nederlandse schrijver (1959), eerder in o.a. Het Parool, Carp, Optima, VN en Hollands Maandblad verschenen in de jaren 1997-2001.
Titel
Gloriedagen : het beste tot nu toe
Auteur
Martin Bril
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2001
286 p.
ISBN
90-446-0054-0

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 6 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het was het einde van de middag. Regenwolken dreven donker over het oostelijk deel van de stad. Elders ontstond een lichte nevel tussen de huizen. Het was niet koud, maar wel opmerkelijk stil" is een niet willekeurig gekozen fragmentje uit de verzamelbundel columns Gloriedagen van de Nederlandse schrijver Martin Bril. Het regent veel in zijn columns, waardoor een zinnetje als "De zon bleef maar schijnen" dan weer bijzonder gaat opvallen. Dat komt natuurlijk omdat Martin Bril eigenlijk de stad Amsterdam zo opvallend aanwezig laat zijn in zijn columns en je ziet maar wat die stad en zijn straten te bieden hebben als je je er echt door beweegt. Als je dat bovendien nog stappend of fietsend doet, merk je snel of het regent en de wind tegenzit. Hij beschrijft strak observerend alledaagse dingen en voorwerpen, zoals een oude batterij die ergens verloren ligt langs een huizenrij, een koelkast midden op straat zonder enige aanwijzing van hoe die daar gekomen is. Wanneer hij mensen laat…Lees verder
Een keuze van ruim honderd columns en verhalen, eerder in o.a. Het Parool, Carp, Optima, VN en Hollands Maandblad verschenen in de jaren 1997-2001. Bril (1959) maakte als dagelijks columnist een opzienbarende transfer van Het Parool naar de Volkskrant. In het voetspoor van Carmiggelt en Ischa Meijer ontwikkelde hij zich als een waardig 'opvolger' met een geheel eigen stijl, sober maar uiterst doeltreffend en met dikwijls verrassende invalshoeken. Bespiegelingen over bekende Nederlanders als Peper, Brood of Cruijff, rechtbank-'verslagen' en vooral de beschrijving van alledaagse straattaferelen in Amsterdam of elders in Nederland. Vol schrijnende droefenis of getuigend van subtiele humor. Een sterke bundel voor een breed nieuw publiek, zeker nu Bril voor een echt landelijk dagblad heeft gekozen. Kleine druk.

Over Martin Bril

CC BY 2.0 - Foto van/door Roel from The Netherlands-Nederland

Marten Walther (Martin) Bril (Utrecht, 21 oktober 1959 – Amsterdam, 22 april 2009) was een Nederlandse columnist, schrijver en dichter.

Levensloop

Martin Bril, geboren in Utrecht als zoon van handelsvertegenwoordiger R.M. Bril en J. Bril-Pilat, bracht zijn eerste levensdagen in De Bilt door. Al snel verhuisde het gezin naar de Livingstonelaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Bril groeide verder op in Dieren, Drachten en 't Harde. In het ouderlijk gezin speelde het gereformeerd protestantisme een belangrijke rol.

Vanaf 1978 studeerde Bril filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voltooide zijn studie niet. Vervolgens volbracht hij de studierichting scenarioschrijven aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Het VPRO televisieprogramma "het Lab" zond zijn afstudeerfilm over een vlaggenfabriek uit. Tijdens zijn studententijd in Groningen schreef hij voor het linkse studentenblad Nait Soez'n en maakte …Lees verder op Wikipedia