Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het evenwicht : ineens kanker

Martin Bril (auteur)
+1
Het evenwicht : ineens kanker
×
Het evenwicht : ineens kanker Het evenwicht : ineens kanker

Het evenwicht : ineens kanker

Autobiografische columns, e-mails en andere teksten van de bekende Volkskrant-columnist over zijn worsteling met darmkanker.
Titel
Het evenwicht : ineens kanker
Auteur
Martin Bril
Taal
Nederlands
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2011 | Andere uitgaves
321 p.
ISBN
9789044617658 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Twee jaar na het overlijden van schrijver Martin Bril besloot zijn weduwe Anneke Stehouwer dat het tijd werd voor een nieuwe uitgave over zijn ziekteproces (Bril overleed aan kanker, waarover hij zijdelings berichtte in zijn columns voor de Volkskrant of in de teksten op zijn eigen weblog). Ze besloot voor de publicatie van Het evenwicht aan die reeds gepubliceerde teksten een selectie toe te voegen uit zijn privémails aan vrienden en doktoren. Ze hebben vooral betrekking op zijn ziekte en alle zijn ze geschreven in de melancholieke, soms humoristische, maar steeds rake stijl die Martin Bril eigen was. Af en toe komen naast zijn ziekte ook andere onderwerpen, zoals een bootleg van Bob Dylan of bespiegelingen over Parijs aan bod. Ook observaties van zijn omgeving — bijvoorbeeld wanneer hij met de hond gaat wandelen of wanneer hij moet overgaan tot de aanschaf van een rolstoel — zijn treffend en met veel gevoel voor detail beschreven. Nergens wordt Bril larmoyant — hoewel …Lees verder
Martin Bril (1959-2009), bekend columnist van de Volkskrant, overleed op 22 april 2009 aan de gevolgen van darmkanker. In dit boek, samengesteld door zijn erfgenamen, krijgt de lezer diverse teksten voorgeschoteld, waarin de rauwe werkelijkheid wordt gepresenteerd van een persoon die wordt geconfronteerd met de ziekte kanker. Aan de hand van onder andere brieven, columns, e-mails en gedichten, gerangschikt op datum, toont Martin zijn ware gevoelens en zijn worsteling met de harde realiteit. De wekelijkse gang naar het ziekenhuis, de waardering van kleine dingen in het leven, de langzame acceptatie van het onvermijdelijke, het heen en weer vliegen tussen hoop en angst: Martin deelt met ons zijn verdriet, humor, melancholie en overige emoties op een indringende manier die ons doet beseffen dat het leven een cadeau is dat we elke dag moeten koesteren en moeten delen met eenieder die ons lief is. 'Het evenwicht' boeit tot aan het eind en geeft de lezer stof tot nadenken.

Over Martin Bril

CC BY 2.0 - Foto van/door Roel from The Netherlands-Nederland

Marten Walther (Martin) Bril (Utrecht, 21 oktober 1959 – Amsterdam, 22 april 2009) was een Nederlandse columnist, schrijver en dichter.

Levensloop

Martin Bril, geboren in Utrecht als zoon van handelsvertegenwoordiger R.M. Bril en J. Bril-Pilat, bracht zijn eerste levensdagen in De Bilt door. Al snel verhuisde het gezin naar de Livingstonelaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Bril groeide verder op in Dieren, Drachten en 't Harde. In het ouderlijk gezin speelde het gereformeerd protestantisme een belangrijke rol.

Vanaf 1978 studeerde Bril filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voltooide zijn studie niet. Vervolgens volbracht hij de studierichting scenarioschrijven aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Het VPRO televisieprogramma "het Lab" zond zijn afstudeerfilm over een vlaggenfabriek uit. Tijdens zijn studententijd in Groningen schreef hij voor het linkse studentenblad Nait Soez'n en maakte …Lees verder op Wikipedia